Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 3 maart 2009

Kenmerk 034

College start gesprek over de toekomst van de stad "Blijven nadenken, ondanks crisis"

Het Amsterdamse college van B&W startte vandaag het gesprek met de stad voor de nieuwe structuurvisie. Tijdens deze bijeenkomst ondervroegen Amsterdamse studenten de leden van B&W over de toekomst van de stad in 2040. De 100 aanwezige studenten nemen deel aan de ontwerpwedstrijd over de toekomst van de stad die aan de structuurvisie is verbonden. Zij gingen rechtstreeks in gesprek met de collegeleden. De ideeën van de collegeleden varieerden van Kernstad van de metropoolregio (Van Poelgeest), Solarcity in de haven (Asscher), Olympische Spelen in 2028 (Gehrels), Sloterplas als Icoon (Ossel) en Global Village (Cohen). "Ondanks het feit dat het nu met de economie niet goed gaat, moeten we blijven nadenken over de toekomst," aldus wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening).

Achtergrond
Aanleiding is de nieuwe structuurvisie waaraan de gemeente nu werkt; een langetermijnvisie op de ruimtelijke ontwikkeling tot 2040. Daarbij hoort een uitvoeringsprogramma tot 2020. De structuurvisie gaat over vragen als: waar is ruimte voor voldoende groen, woningen, hotelkamers, scholen en bereikbaarheid? Hoe kunnen ruimtelijke ontwikkelingen bijdragen aan een duurzame, klimaatneutrale stad en aan de oplossing van sociale problemen? Wethouder Maarten van Poelgeest: "Amsterdam is groter geworden dan haar eigen grenzen en wil zich verder ontwikkelen als kernstad van de metropoolregio. Daarom willen we met inwoners én mensen uit de regio een visie maken op de toekomst van de stad. Die moet in elk geval gastvrij, duurzaam, recreatief, sociaal en bereikbaar zijn."

Ontwerpwedstrijd
Zeven onderwijsinstellingen en 250 studenten doen mee aan de ontwerpwedstrijd: Hogeschool van Amsterdam; Universiteit van Amsterdam; Vrije Universiteit, Academie van Bouwkunst; Gerrit Rietveld Academie; ROC Amsterdam; Hogeschool INHolland. De selectie van opleidingen sluit aan op belangrijke thema's als economie, duurzaamheid, bereikbaarheid, toerisme, sport, vrijetijdsbesteding en sociale ontwikkeling. De opdracht aan de studenten luidt: `Ontwikkel een visie op Amsterdam in de toekomst (2040) vanuit je eigen studierichting'. Uitgangspunt zijn de trends waarmee de stad de komende 10 tot 30 jaar rekening moet houden. Aan de hand hiervan werken 250 studenten in teams concrete ideeën uit over de ruimte van de stad, en visualiseren die. In september bepaalt een jury onder leiding van wethouder Van Poelgeest de winnaars. De inzendingen zullen tentoongesteld en bediscussieerd worden op een bijzondere plek in de stad.

Gesprek met groep Amsterdammers: 5 maart
Donderdag 5 maart is een gesprek tussen een diverse groep Amsterdammers die de Spiegel van Amsterdam is genoemd en de makers van de structuurvisie. Ook komt er een interactieve website.
.

3 maart 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 034 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Eind vorig jaar is al gesproken met maatschappelijke organisaties, stadsdelen, buurgemeenten en bedrijven. Verslagen hiervan zijn te vinden op: www.dro.amsterdam.nl/structuurvisie.

Het vervolg
Alle ideeën en uitdagingen die worden verzameld zijn input voor de `Pijlernotitie' (werktitel) die in mei 2009 verschijnt. Daarin worden de hoofdpunten van de ruimtelijke opgaven en de belangrijkste keuzevraagstukken voor de stad beschreven. De volgende stap wordt de `Concept Ontwerp Structuurvisie', die later in 2009 verschijnt. Hierop volgt een consultatieronde. In 2010 moet de structuurvisie van kracht worden.

Pb-034



Gemeente Amsterdam