Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Wijkbewoners belangrijke rol bij revitalisering Wijkcentrum de Thij

gepubliceerd op : 3-3-2009
Vorige week donderdag zijn direct omwonenden uit de W. Dingeldeinstraat en de wijkvergadering geïnformeerd over het vervolgtraject rondom Wijkcentrum de Thij. In het project werken gemeente, WBO en Coöperatieve Vereniging van Eigenaren in het winkelcentrum "De Thij" (C.V.v.E) als opdrachtgevers nauw samen. In de wijkvisie voor de Oldenzaalse wijk De Thij is de herstructurering van het wijkcentrum een van de speerpunten. Afgelopen oktober is Bureau Ruimtewerk aan-gewezen om het project te gaan trekken.

Volgens Pieter Faber, projectleider vanuit Bureau Ruimtewerk, zijn er vorige week belangrijke stappen gezet op het pad naar een nieuw, vitaal en toekomstgericht wijkcentrum. "De wijkbewoners zorgen voor belangrijke input voor de verdere ontwikkeling van het wijkcentrum. We willen alle betrokkenen het liefst zo vroeg mogelijk in het proces laten meedenken over de inrichting van hun nieuwe wijkcentrum. Het gehele project is daarop ingericht." Het meer dan 30 jaar oude wijkcentrum is de afgelopen jaren in een neergaande spiraal terechtgekomen, die door een metamorfose doorbroken moet worden. Het wijkcentrum zal door de gezamenlijke inzet weer het kloppende hart van de wijk moeten worden.

Drie scenario's onderzocht
Eerder al heeft de gemeenteraad aangegeven dat drie scenario´s onderzocht moeten worden in dit pro-ject. De scenario's variëren van revitalisering op de huidige locatie tot ontwikkeling van een wijkcentrum ergens in de wijk de Thij, dus niet per se op de huidige plek. Een eerder genoemd vierde scenario; een gecombineerd wijkcentrum voor De Thij en De Graven Es, is niet in beeld, tenzij de eerste drie scenario's niet haalbaar blijken.

Klankbordgroep
Bij de ontwikkeling van een stedenbouwkundig programma van eisen voor het nieuwe wijkcentrum wordt de inbreng gevraagd van alle betrokken partijen. De resultaten van een commercieel haalbaarheidsonderzoek, de wensen van de winkeliers, WBO Wonen en de gemeente worden in het programma van eisen meegenomen. Daarnaast zijn wijkbewoners en
-organisaties van harte welkom om mee te denken over de toekomst van het wijkcentrum via een speciale klankbordgroep die binnenkort wordt opgestart. Als in het programma van eisen wordt gekozen voor scenario
1 of 2, wordt het wijkcentrum ontwikkeld in een gebied rond de huidige locatie. In dat geval wordt uiterst zorgvuldig naar de woonsituatie van de huidige huurders gekeken.

Vervolgstappen
Tot de zomer zal de tijd worden genomen om een uitgebalanceerd programma van eisen op te stellen, waarin alle partijen zich zoveel mogelijk kunnen vinden. Als dit programma wordt goedgekeurd door de gemeenteraad, het bestuur van WBO Wonen en de C.V.v.E. kan na de zomer verder gewerkt worden aan het ontwerp en het bestemmingsplan.