Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak bij Trade Dinner, São Paulo

Toespraak | 02-03-2009

Minister-president Balkenende ziet in zijn toespraak bij het Trade Dinner mogelijkheden de samenwerking tussen Brazilië en Nederland nog verder ten intensiveren. Op het gebied van scheepsbouw ziet hij 'een perfecte match'.

De toespraak is in het Engels gehouden:

Excellenties, dames en heren,

Na deze toespraak van Camiel Eurlings begrijpt u denk ik direct waarom ik hem twee jaar geleden heb gevraagd minister van Verkeer en Waterstaat te worden in mijn kabinet. Deze belangrijke portefeuille is bij een man die met zoveel enthousiasme en passie kan spreken over het leggen van 'verbindingen' natuurlijk in goede handen. En dat hij beter Portugees spreekt dan ik, komt mij tijdens dit bezoek eerlijk gezegd ook niet slecht uit.

Dames en heren,

De laatste weken moet ik steeds vaker denken aan de bekende verkiezingsslogan van Bill Clinton uit 1992: It's the economy, stupid. Wereldwijd staan de economische signalen bijna allemaal op rood. We worden weer met de neus op de feiten gedrukt hoe diep een slecht draaiende wereldeconomie ingrijpt in het dagelijks leven van mensen. En dus hoe belangrijk het is dat de wereldhandel floreert.

Voor een optimaal functionerende wereldhandel zijn twee zaken cruciaal: openheid en lef. Goederen en diensten moeten zonder al te veel drempels grenzen kunnen passeren. Niet het varen van een eigen koers, maar van een gezamenlijke koers levert op de lange termijn winst op. Naast openheid, is ook lef onontbeerlijk voor een gezonde handel. Ondernemers met lef om preciezer te zijn. Ondernemers die continue op zoek zijn naar nieuwe kansen. Kansen om te groeien, om te investeren, om te ondernemen.

Ondernemers kortom die niet bang zijn nieuwe wegen in te slaan. Dat soort lef zorgt voor dynamiek in een economie. En dynamiek is nu precies wat we nu hard nodig hebben.

Gelukkig kan ik zonder te overdrijven zeggen dat het met de dynamiek tussen Brazilië en Nederland wel goed zit. Braziliaanse producten vinden in Nederland gretig aftrek. Nederland is daarnaast een van de grootste investeerders in Brazilië. Ondernemers weten elkaar te vinden. Op politiek niveau zijn de relaties zonder meer warm en vriendschappelijk. Maar ook Braziliaanse en Nederlandse kennisinstellingen trekken samen op om de wereld duurzamer te maken.

En toch denk ik - en ik weet dat president Lula daar net zo tegenaan kijkt - dat we onze samenwerking nog verder kunnen intensiveren. Daar hebben we allebei belang bij.

Ik ben dus blij dat we vanavond met elkaar alle mogelijkheden daarvoor kunnen verkennen. En mogelijkheden zijn er volgens mij genoeg.

Zo is Nederland de Gateway to Europe. Amsterdam Schiphol Airport fungeert als een hub voor Europees vliegverkeer. De Rotterdamse haven is niet alleen de grootste in Europa, maar heeft zich ook nog eens omgetoverd tot de belangrijkste ethanol hub van Europa. En dat biedt voor Brazilië als 's werelds grootste exporteur van ethanol natuurlijk interessante kansen. Kansen die de Braziliaanse bedrijven Cutrale, Petrobrás, Braskem en Vale al hebben gegrepen, want zij maken al intensief gebruik van de mogelijkheden van de Rotterdamse haven.

De toenemende vraag naar Braziliaans ethanol is ook voor Nederlandse bedrijven een goede ontwikkeling. Om aan de vraag te voldoen, moet Brazilië substantieel investeren in zijn havens, zijn opslag en overladingscapaciteit, zijn rivieren en wegen, zijn binnenlandse en overzeese scheepvaart. Dit zijn allemaal terreinen waar de excellente Nederlandse expertise goed van pas komen.

Ook op het gebied van scheepsbouw zijn Nederland en Brazilië een perfecte match. In Brazilië bestaat de wens een impuls te geven aan de scheepsbouwsector. In Nederland hebben we een eersteklas scheepsbouwindustrie die zelfs de meest geavanceerde onderdelen kan leveren. Ik zou bijna zeggen: wat wilt u nog meer.

Dames en heren,

De wereldeconomie heeft extra impulsen nodig. Extra investeringen, extra ondernemerschap, extra dynamiek. Nu heb ik niet de illusie dat Brazilië en Nederland samen de wereldhandel kunnen redden. Maar we kunnen wel een mooie bijdrage leveren.

Paulo Coelho zei ooit: "Life was always a matter of waiting for the right moment to act."

Dit zijn behartigenswaardige woorden van deze Braziliaanse auteur. Daarom wil ik u tot slot een ding meegeven: this is the right moment to act en te investeren in het versterken van de onderlinge verbindingen. Laten we samen handelen en vooral: laten we samen ondernemen!

Dank u wel.

Meer informatie


* Bezoek aan Brazilië (2-5 maart 2009) 25-02-2009