Resultaten 2008 van AXA IM: goed bestand tegen de crisis

03/03/2009 11:31

AXA Investment Managers


- Tweederde van onze fondsen bevindt zich in de eerste twee kwartielen van hun categorie


- Net new money blijft met 2 miljard euro positief


- Het beheerd vermogen is met 12% gedaald naar 485 miljard euro door negatieve marktwaarderingen


- De omzet(1) is licht gedaald tot 1.332 miljoen euro (-6%)


- Dankzij doortastende kostenverlagende maatregelen blijft de rentabiliteit goed met een exploitatiecoëfficiënt(2) van 66% en een lichte daling van de operationele winst(3) naar 271 miljoen euro (-2%).

"Wij maken een crisis door die zijn weerga niet kent en die een negatief effect heeft op de sector vermogensbeheer, vooral in Europa. Tegen deze achtergrond is ons multi-expert model bijzonder solide en doeltreffend gebleken om de belangen van onze klanten zo goed mogelijk te beschermen. Het model biedt AXA IM enerzijds de flexibiliteit die nodig is om in te spelen op de marktontwikkelingen en biedt onze beheerteams anderzijds zeer belangrijke hulpmiddelen voor onderzoek, risicobeheersing, operationele kwaliteit en klantenrelaties. Dankzij ons model blijven wij voor onze aandeelhouder winstgevend en verkeren we in een bemoedigende uitgangspositie voor 2009. Voor vermogensbeheerders zal 2009 een bijzonder moeilijk jaar worden", aldus Dominique Carrel-Billiard, CEO van AXA Investment Managers.

In 2008 daalde het beheerde vermogen van AXA Investment Managers (AXA IM) met 12% naar 485 miljard euro tegen 548 miljard euro in 2007. Dankzij een gedisciplineerde aanpak van de vaste en variabele kosten blijft de exploitatiecoëfficiënt met 66% vrij stabiel (in 2007 bedroeg deze 67,6%), evenals de omzet, die 1.332 miljoen euro bedroeg tegen 1.419 miljoen euro in 2007. Er werd 2 miljard euro aan net new money opgehaald. Dit bedrag is het saldo van net new money afkomstig uit de AXA Groep (+6 ), van onze institutionele klanten (+3) en van de distributeurs (-7). Obligatiebeheer en Investment Solutions zijn de belangrijkste expertises waar dit jaar nieuw geld is binnengekomen.

De effectiviteit van het multi-expert model van AXA IM heeft zich, ondanks de onrust op de markten, opnieuw bewezen.

Gezien de ernst van de crisis is wederom gebleken hoe adequaat het model van AXA IM is. AXA IM benadrukt de volgende vier sterke punten, die in de huidige context van groot belang zijn:


- de win-winrelatie die zij onderhoudt met de AXA Groep, die enerzijds stabiliteit, perfectie en middelen voor innovatie biedt en anderzijds professionaliteit en kwalitatief hoogwaardige service verlangt, wat alle klanten van AXA IM ten goede komt;


- een krachtige diversificatiestrategie op basis van onderscheidende beleggingsprocessen, vooral op het gebied van aandelen en alternatieve producten, met AXA Rosenberg, AXA Private Equity, AXA REIM en de Funds of Hedge Funds;


- een flexibel organisatiemodel dat zich gemakkelijk aanpast, met een productaanbod dat is afgestemd op de verschillende markt- en klantsegmenten;


- uitstekende klantbetrekkingen dankzij een groot aantal distributeurs die zeer regelmatig met de klant communiceren, zich toegankelijk opstellen en duidelijke informatie bieden.

Opmerkelijke ontwikkelingen bij onze grote beleggingsplatforms:


- Obligatiebeheer (met een beheerd vermogen van bijna 260 miljard euro(4) is onder leiding van Theodora Zemek gereorganiseerd om de beleggingsprocessen te verbeteren. De divisie Fixed Income werd geconcentreerd rond twee teams: een renteteam bestaande uit beheerders die zich richten op staatsobligaties, credits (obligaties met een hoger risicoprofiel), looptijden/rentecurves en valuta's, en een team van kredietspecialisten. Met het opzetten van deze twee teams gaf Theodora Zemek duidelijk aan waar rendement in het obligatie-universum gegenereerd kan worden.


- Aandelenbeheer (met een beheerd vermogen van bijna 120 miljard euro): hier was het resultaat resistent, ondanks de historische daling van de aandelenmarkten sinds januari 2008. Op het gebied van kwantitatief beheer blijkt AXA Rosenberg, ondanks de daling van het beheerde vermogen als gevolg van de beursontwikkeling, nog steeds één van de belangrijkste spelers, met een beheerd vermogen van bijna 47 miljard euro. Het aantal institutionele klanten steeg. AXA is van plan door te gaan met het samenvoegen van de teams voor kwalitatief beheer (AXA Framlington, Equity Conviction en Talents) tot één unieke entiteit en één uniek merk. Het productenpakket wordt aldus uitgebreid langs twee hoofdlijnen: de kernfondsen en de meer gespecialiseerde fondsen (themafondsen en absolute return fondsen).


- Investment Solutions (met een beheerd vermogen van 19 miljard euro(5) heeft zijn potentieel bevestigd: in deze expertise is de inleg van nieuwe gelden, gemeten over het hele jaar, het grootst geweest. Investment Solutions is gereorganiseerd rond twee teams. Een van deze teams houdt zich bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van beleggingsoplossingen en het andere is gespecialiseerd in asset allocatie.


- De alternatieve beleggingen van AXA IM (met een beheerd vermogen van bijna 87 miljard euro)


-Het sterfonds van het Funds of Hedge Funds team, AXA Select Alpha, heeft de volatiliteit van de markten sinds de zomer van 2007 zeer goed doorstaan dankzij een bijzonder effectief proces op het gebied van due diligence en risicobeheersing. Het beheerde vermogen is met 3,5 miljard euro toegenomen.


-De Structured Finance Division (SFD), de divisie gestructureerde kredieten van AXA IM, heeft met de Insurance Linked Securities zijn assortiment uitgebreid en heeft zich ook gericht op aandelen van noodlijdende bedrijven. Daarnaast is het beheer van externe gesecuritiseerde portefeuilles overgenomen.


-Met een beheerd vermogen meer dan 40 miljard euro, heeft AXA REIM een hoog transactievolume gerealiseerd (5,7 miljard euro). AXA REIM heeft bovendien haar aanwezigheid in Azië versterkt.


-AXA Private Equity heeft via haar expertises wederom nieuw geld binnengekregen, met een inflow van 2,6 miljard euro. AXA Private Equity heeft ook haar aanwezigheid in Europa versterkt met de opening van een kantoor in Wenen.

In 2009 wil AXA IM ondanks de onzekere economische situatie de groeistrategie versterken.

AXA IM zet allereerst de expansie in Azië voort, met name via joint ventures. Na AXA SPDB Investment Managers in China en Bharti AXA Investment Managers in India, is AXA IM in 2008 een joint venture aangegaan met Kyobo Life voor gemeenschappelijk vermogensbeheer: Kyobo AXA Investment Managers. Met een beheerd vermogen van bijna 9 miljard euro(6) behoort deze entiteit tot de tien grootste Koreaanse vermogensbeheerders.

Om de bijzondere marktomstandigheden en de wereldwijde vertraging het hoofd te kunnen bieden, past AXA IM de strategie voor 2009 aan en gaat zij zich richten op de volgende drie prioriteiten:


- handhaving van het rendement op beleggingen door middel van een stringenter risicobeheer: hiertoe wordt een instrument geïntroduceerd waarmee de risicocultuur op alle niveaus van besluitvorming wordt versterkt;


- verbetering van de betrekkingen met grote institutionele klanten en de processen waarmee deze klanten rechtstreeks te maken krijgen, met name rapportages: hiertoe worden Senior Relationship Managers aangesteld;


- aanpassing van het bedrijfsmodel aan de marktomstandigheden, vooral ten aanzien van de kostenbeheersing.

Voetnoot:

(1) Verminderd met de commissies aan distributeurs en na eliminatie van de interne verrichtingen tussen vennootschappen van de AXA IM Groep. De bijdrage aan de omzet van de AXA Groep bedraagt 1732 miljoen euro over 2007.

(2) Algemene kosten (inclusief variabele vergoedingen) ten opzichte van de inkomsten, verminderd met vergoedingen aan distributeurs.

(3) Groepsaandeel.

(4) Dit bedrag is het vermogen dat gemoeid is met beleggingen in obligaties in vreemde valuta en in euro, die gebonden zijn aan bepaalde budgettaire en boekhoudkundige voorschriften, voor verzekeringsmaatschappijen. Deze beleggingen worden uitgevoerd door het team I, binnen het platform Investment Solutions.

(5) Het beheerde vermogen, dat valt onder het aandelen- en obligatiebeheer binnen deze expertise, wordt samen met alle beheerde vermogens van de betrokken activaklasse in de boekhouding opgenomen.

(6) Bron: AXA IM per ultimo december 2008





http://www.axa-im.nl