Gemeente Den Haag

Ruim 4000 nieuwe bomen in de stad

Met het planten van drie nieuwe bomen op het Frederik Hendrikplein heeft wethouder Baldewsingh (leefbaarheid) 2 maart het Aanvalsplan Bomen groen licht gegeven. Tot april 2009 worden de eerste duizend bomen herplant, na november volgen de resterende 3400 bomen.

Met het vaststellen van de nota Haagse Bomen, kiezen voor kwaliteit en diversiteit, heeft het college van burgemeester en wethouders incidenteel een extra budget van 6.500.000,- beschikbaar gesteld om de achterstand van de herplant van bomen in te lopen. Met dit bedrag kunnen zon 4.400 bomen worden herplant. De komende twee plantseizoenen gaat de gemeente een inhaalslag maken.

Hier komt een boom!
Gedurende de zomermaanden wordt er doorgewerkt aan het verbeteren van de groeiplaatsen. Het planten van bomen kan alleen in de winterperiode gebeuren wanneer de bomen in rust zijn. In januari is gestart met dit project en voor het einde van maart zullen ongeveer 1.000 nieuwe bomen hun plekje hebben gevonden in Den Haag.
Gedurende de rest van het jaar gaat de plantgatverbetering door, zodat vanaf november de resterende 3.400 bomen kunnen worden geplant. In de straten waar plantgaten zijn verbeterd, zullen in de tussentijd tegels met de opdruk Hier komt een boom! alvast duidelijk maken dat komend plantseizoen er een mooie boom terug komt.

Nota Haagse bomen, Kiezen voor kwaliteit en diversiteit De gemeenteraad heeft onlangs de nota Haagse Bomen, kiezen voor kwaliteit en diversiteit vastgesteld. Deze nota is de leidraad voor het Haagse boombeleid in de komende tien jaar. In de nota geeft de gemeente haar visie op de betekenis, de waarde en het beheer van de bomen in de stad. Uitgangspunt is dat Den Haag een groene stad is en een groene stad zal blijven. Daarbij ligt de nadruk op meer ruimte voor een boom, meer verschillende soorten bomen en meer bomen planten in groenarme wijken.

Den Haag Natuurlijk Groen 2009
Om het belang van het groen voor mens en stad te benadrukken, staat 2009 in het teken van het Haagse groen. Den Haag Natuurlijk Groen 2009. De Haagse natuur is er om elkaar in te ontmoeten, om van te genieten en om te verzorgen. Kortom, samen het groen beleven! Daarom vinden er dit jaar tal van activiteiten plaats om mensen te laten zien hoe leuk en belangrijk groen is voor de mens en de stad.

Voor meer informatie over deze activiteiten: www.denhaag.nl/groen