Gemeente Den Haag

Gemeentemuseum zoekt stadsdelen op

Het Gemeentemuseum trekt de Haagse stadsdelen in, te beginnen met Segbroek. De inwoners zijn een half jaar gratis welkom in het museum en kunnen hier rondleidingen en workshops volgen die op hun wensen zijn afgestemd.

Het Gemeentemuseum is immers een plek waar iedereen zich thuis voelt, maar de Hagenaars in het bijzonder thuishoren. Voor een deel van de inwoners is een wekelijks bezoek dan ook vaste prik, maar nog niet voor iedereen. Daarom stelt het museum zich de komende jaren extra gastvrij op naar zijn stadsgenoten.

Elk half jaar is een ander stadsdeel aan de beurt. De inwoners worden niet alleen in het museum uitgenodigd, ook in het betreffende stadsdeel zal het museum zich op een aantal opvallende wijzen presenteren.

Feestelijke aftrap in Segbroek
Op 3 april ligt er bij elke inwoner van het stadsdeel een magazine op de deurmat, met daarin een pasje, dat gedurende een half jaar vrij toegang geeft tot het museum. Ook het volledige activiteitenprogramma is in dit magazine te vinden. Door intensief contact met winkeliers, kerkgenootschappen, wijkverenigingen, scholen, cafés, bejaardentehuizen en jongeren kan het museum een programma aanbieden dat gebaseerd is op de suggesties van de bewoners van Segbroek zelf.

Zo worden er verschillende dagen georganiseerd waarop de enthousiaste conservatoren van het museum op zaal vertellen over hun lievelingswerk uit de collectie, variërend van een stijlkamer, een muziekinstrument tot een echte Mondriaan. Verder biedt het museum een variatie aan workshops en rondleidingen over grote tentoonstellingen als Liefde! Kunst! Passie! over kunstenaarsechtparen. Voor de verliefden onder ons, biedt het museum bovendien een speciaal museumavondje aan inclusief een romantisch dinertje. Voor de singles uit Segbroek is er de mogelijkheid om een avondje te daten in het museum. Kinderen kunnen gedurende de workshop Fashion for passion, geïnspireerd op de modecollectie hun eigen outfit maken. Ouders krijgen hierdoor de tijd om eens rustig het museum te bezoeken. Daarnaast zijn er activiteiten voor het hele gezin; van een workshop schilderen tot een theatervoorstelling.

Middenstand doet mee
Ook de winkeliers in het Stadsdeel Segbroek doen mee. Een deel heeft hun etalage ingericht met reproducties van stukken uit de collectie van het museum. Zo krijg je tijdens het boodschappen doen al een voorproefje op de rijke verzameling en op de tentoonstelling XXste Eeuw. In de ene etalage herken je een stadsgezicht van Isaac Israëls, in de andere een zeegezicht van Hendrik Willem Mesdag, in weer een andere een jurk van Yves Saint Laurent, een schilderij van Karel Appel of een foto van
Gerard Fieret.
En er valt ook iets te winnen! Met de speciale stempelkaart, te verkrijgen bij de aangesloten winkeliers, kan men meedingen naar een cultuurweekend Berlijn of Londen.