Politie Haaglanden

Persberichten 3 maart

Haaglanden, 03-03-2009

Snelheidscontrole
Den Haag Bij een snelheidscontrole op maandag 2 maart tussen 17.00 en 23.00 uur op de Laan van Hoornwijck werden 500 automobilisten gecontroleerd. Zeven daarvan reden te hard, de hoogst gemeten snelheid bedroeg 96 km/u waar 50 km/u is toegestaan.

Op een oude fiets
Den Haag De politie hield maandag 2 maart rond 23.46 uur zes mannen van Poolse afkomst aan in een pand aan de Laan van Meerdervoort. Even daarvoor had iemand een aantal mannen met een slijptol het slot van een fiets zien open slijpen en de mannen daarna het pand in zien gaan. Binnen trof de politie inderdaad een doorgeslepen slot aan en een oude fiets waar slijpsel onder lag. Ook vonden de agenten een slijptol en een tweede oude fiets in het pand. De politie hield de zes mannen aan die in het pand aanwezig waren.

Man gewond na steekpartij
Den Haag - Bij een steekpartij op maandag 2 maart om 13.40 uur in een café aan de Frans Hallsstraat raakte een 27-jarige man uit Den Haag gewond. Toen agenten bij het café kwamen, bleek het slachtoffer al naar een ziekenhuis te zijn gebracht. In eerste instantie hield de politie negen mensen aan. Aan de hand van verklaringen kon de politie de identiteit van de dader vaststellen. Later in de middag meldde deze zich aan het politiebureau. Het slachtoffer zal vermoedelijk vandaag het ziekenhuis verlaten. De 24-jarige verdachte uit Den Haag wordt donderdag voor de rechter-commissaris geleid.

Autokrakers aangehouden
Den Haag Na een melding op dinsdag 3 maart omstreeks 02.45 uur dat er werd ingebroken in een personenauto die stond geparkeerd op de Sinjeur Semeynsweg, hield de politie een 33-jarige Hagenaar en een 18-jarige Rotterdammer aan. De mannen renden hard weg toen ze de politieagenten zagen. Uit onderzoek bleek dat de mannen hadden geprobeerd de auto te stelen.

Aangehouden voor huiselijk geweld
Den Haag Op maandag 2 maart omstreeks 16.30 uur hield de politie in een woning aan de Wenckebachstraat een 22-jarige Hagenaar aan omdat hij zijn vriendin had geslagen. Omwonenden hadden de politie gebeld omdat er een hoop geschreeuw uit de woning kwam. In de woning troffen zij het 21-jarige slachtoffer aan die diverse verwondingen in haar gezicht had. De vrouw heeft aangifte gedaan en de verdachte is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.
De politie treedt bij incidenten als deze volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Roodlicht controle
Den Haag/Loosduinen Op maandag 2 maart hield de politie in de ochtenduren een roodlicht controle op de kruising Oude Haagweg / Houtwijklaan. Acht bestuurders negeerden het rode licht en ontvangen binnenkort een bekeuring.

Mannen aangehouden na winkeldiefstal met bedreiging Den Haag - Twee Hagenaars, van 21 en 24 jaar, werden maandag 2 maart aangehouden nadat zij op de van Musschenbroekstraat een winkeldiefstal probeerden te plegen en daarbij de winkelmedewerker bedreigden. Gealarmeerde agenten zagen op de van Musschenbroekstraat twee mannen lopen die voldeden aan het opgegeven signalement. De agenten vertelden de mannen waarvan ze verdacht werden en dat ze waren aangehouden. Beide verdachten verzetten zich hevig tegen hun aanhouding. Eén van hen wist daarbij één van de agenten te slaan. De agenten wisten de twee onder controle te krijgen en naar het politiebureau over te brengen. Daar legden zij een gedeeltelijke bekentenis af. De mannen zitten nog vast. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. De agent deed aangifte van mishandeling. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren wordt verdubbeld.

Op de vlucht met bolletjes
Den Haag Agenten zetten maandag 2 maart rond 13.52 uur de achtervolging in nadat zij op de kruising van de Parallelweg en Wouwermanstraat een man aanspraken die vermoedelijk in drugs aan het handelen was. De man ging ervandoor, maar kon niet voorkomen dat de agenten hem even later op de Fruitweg alsnog aanhielden. De 26-jarige Hagenaar bleek inderdaad bolletjes met drugs bij zich te hebben. De politie bracht de man naar het bureau.

Dronkaard aangehouden
Den Haag De politie hield maandag 2 maart omstreeks 23.46 uur een 49-jarige Hagenaar aan nadat deze overlast had veroorzaakt op de Bierkade. Hij hield zich dronken op in het portiek van een woning en vernielde voor de ogen van de politie een fiets.

Kop-staart
Den Haag - Bij een kop-staartaanrijding op de Valkenboslaan raakte maandag 2 maart de 42-jarige bijrijdster van de achterste auto gewond. Omstreeks 15.50 uur ontstond op de kruising met de Weimarstraat een aanrijding waarbij drie auto's achterop elkaar reden. Alleen de bijrijdster van de achterste auto klaagde over rugpijn. Zij werd naar het ziekenhuis vervoerd, maar houdt aan het ongeval vermoedelijk alleen spierpijn over.

Drietal aangehouden na inbraak in bedrijf
Voorburg Een slof sigaretten en een los pakje rookwaar was op dinsdag 3 maart omstreeks 01.30 uur de buit van drie jongens bij een inbraak in een groentenwinkel in de Van Egmondestraat. Getuigen zagen dat de jongens, afkomstig uit Den Haag en in de leeftijd van 19, 21 en 22 jaar er met een personenauto vandoor gingen. Kort voor hun aanhouding gooiden de jongens op de Van Heurnstraat de sigaretten uit de auto. Zij ontkennen zich aan de inbraak schuldig te hebben gemaakt. De Hagenaars werden ingesloten in het politiebureau en in verzekering gesteld. Twee van hen staan bij justitie en de Politie Haaglanden bekend als veelplegers. Zij worden donderdag 5 maart voor de rechter-commissaris geleid.

Mobiele telefoons gestolen
Voorburg Een 17-jarige Leidschendamse liet op maandag 2 maart omstreeks 09.00 uur haar mobiele telefoons ongeveer 5 minuten onbeheerd achter op een locker in de school aan de Loolaan. Een leeftijd- en plaatsgenoot zag zijn kans schoon om de beide telefoons weg te nemen. Toen het meisje bij de schoolleiding melding deed van de vermissing/diefstal werd direct actie ondernomen. Middels de intercom werd degene die de mobiele telefoons had weggenomen opgeroepen de goederen terug te geven. De Leidschendammer gaf één telefoon af bij de receptie. Uit onderzoek bleek dat hij van de andere telefoon het simkaartje had weggegooid, maar dat hij de telefoon nog in zijn bezit had. De jongen werd aangehouden en kreeg aan het politiebureau een proces-verbaal. Hij werd later die dag in vrijheid gesteld.

Aanhoudingen na vernieling autos en fietsen
Voorburg Een politieagent zag in zijn vrije tijd dat op maandag 2 maart omstreeks 22.45 uur drie jongens autos en fietsen vernielden op de Wilgendreef. De daders hield hij in het oog, terwijl hij zijn collegas in kennis stelde van de vernielingen. De jongens, afkomstig uit Den Haag en Zoetermeer en in de leeftijd van 16 en 17 jaar, konden korte tijd later op aanwijzing van de politieman nabij station t Loo op de Mgr. Van Steelaan worden aangehouden. De vernielzuchtige jongens werden ingesloten in het politiebureau. De politie heeft proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Auto lenen zonder rijbewijs
Wassenaar Een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn dacht de auto van zijn oom wel te kunnen lenen en daarmee naar Wassenaar te rijden. Op de Van Bronckhorstlaan controleerden agenten dinsdag 3 maart om 01.05 uur de automobilist, al snel bleek dat de Alphenaar geen rijbewijs had. Met nog twee vrienden was hij in de auto van de oom, die op vakantie was, gestapt en naar Wassenaar gereden. De vrienden konden naar huis, de joyrijder mocht de nacht in de cel doorbrengen.

Gewond bij aanrijding
Wassenaar Bij een aanrijding 2 maart om 15.25 uur op de Rijksstraatweg ter hoogte van de kruising met de Houtlaan raakte een 69-jarige vrouw uit Den Haag gewond. De vrouw reed op de Rijksstraatweg en zag waarschijnlijk niet dat er voor het rode verkeerslicht een auto stil stond. De Haagse klapte bovenop de stilstaande auto waarin een man, een vrouw en twee kinderen zaten. Het slachtoffer werd door de brandweer uit haar auto geknipt en overgebracht naar een ziekenhuis.

Gesnapt zonder rijbewijs
Rijswijk Een kapotte koplamp was 3 maart om 00.30 uur de reden voor politieagenten om een 27-jarige automobilist uit Nootdorp die reed op de Mgr. Bekkerlaan te controleren. Bij die controle bleek dat de man uit Nootdorp helemaal geen rijbewijs had. Met een proces-verbaal op zak kon de Nootdorper naar huis.

Voor gestolen handschoenen de cel in
Westland/Wateringen Een 49-jarige man, woonachtig in Den Haag, stopte maandag 2 maart rond 15.30 uur een paar nieuwe handschoenen in zijn zak. Toen de verdachte bij de kassa van de bouwmarkt aan de s Gravenzandseweg kwam, besloot hij de handschoenen niet af te rekenen. De beveiliging hield de 49-jarige aan. De gealarmeerde politie gaf hem een bekeuring van 150 euro. De verdachte rekende aan het politiebureau gelijk af. Daarna droegen de agenten de Kroaat over aan de vreemdelingendienst.

Posterplakkers betrapt
Westland/Wateringen De politie betrapte maandag 2 maart rond 13.30 uur twee Haagse mannen van 19 en 20 jaar op het plakken van posters. De twee stonden met poster, een emmer lijm en twee bezems toen de agenten hen betrapten bij de brug aan de Wippolderlaan. Vier posters hingen al druipend aan de brug. De politie nam alle spullen in beslag. Beide mannen kregen een proces-verbaal.

Fietsers in botsing
Delft Een 34-jarige racefietser uit Delft haalde maandag 2 maart rond 15.15 uur een 74-jarige plaatsgenote in op de Reinier de Graafweg. Bij het passeren kwamen zij met elkaar in botsing. Het 74-jarige slachtoffer viel op de grond en liep letsel op aan haar knie en gezicht. De GGD vervoerde haar voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Fietsendief vastgelegd op camera
Delft Camerabeelden legden maandag 2 maart rond 16.45 uur een fietsendiefstal vast bij een supermarkt aan de Van Foreestweg. De 54-jarige dief uit Delft werd herkend door getuigen. De politie hield de man aan en doorzocht zijn woning, tuin en kelderbox. Van de genoemde fiets ontbrak ieder spoor. De verdachte is een bekende van de politie en blijft de diefstal ontkennen. De recherche zet het onderzoek vandaag voort.

Beginnend bestuurder over de kop
Delft Nog maar net een maand zijn rijbewijs en een 18-jarige bestuurder uit Delft vloog maandag 2 maart rond 09.30 uur over de kop met zijn auto. Hij reed met een hoge snelheid door een bocht van de Kleveringweg. In de bocht verloor de bestuurder vermoedelijk de macht over het stuur en belandde hij op de rijbaan voor het tegemoetkomende verkeer. Toen hij met zijn wiel het trottoir raakte, sloeg hij over de kop en al glijdend nam hij een lantaarnpaal mee. Het voertuig kwam op zijn dak tot stilstand. De 18-jarige kon uitstappen, maar zijn 17-jarige medepassagier uit Den Haag moest door de brandweer bevrijd worden. De GGD vervoerde haar met onbekend letsel naar het ziekenhuis. De jonge bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren en hij moet zich binnenkort verantwoorden voor de rechter.

Stukje rijden op gestolen scooter
Zoetermeer Politieagenten zagen maandag 2 maart om 18.15 uur op de Pernisstraat een scooter rijden met daarop een passagier zonder helm. Bij controle bleek dat het stuurslot van de scooter verbroken was en dat de 16-jarige bestuurder uit Zoetermeer zich niet kon legitimeren. Aan het bureau bleek dat de scooter gestolen was. De Zoetermeerder vertelde dat hij de scooter gevonden had en dat hij een stukje wilde rijden. De passagier kon naar huis met een bekeuring, de bestuurder is in verzekering gesteld.