FloraHolland


Crispa Tulp Oviedo is FleurPrimeur Tulp 2009

FLORAHOLLAND (3 maart 2009) - Ook dit jaar kozen de tulpeninkopers bij FloraHolland de FleurPrimeur Tulp 2009. De tulp Oviedo kreeg de meeste stemmen. Dit werd tijdens de productbijeenkomst Tulp op 26 februari bekend gemaakt.

In september vorig jaar heeft de commissie FleurPrimeur twaalf bijzondere nieuwe tulpen aangewezen, te weten: Bloody Mary, First Price, Galerie, Golden Tycoon, Kingston, Lima, Malaysia, Malibu, Montorino, Oviedo, Salmon Dynasty, Yellow Sun. Deze tulpen worden tijdens het tulpenseizoen 2009 als FleurPrimeur aangevoerd. Nieuwe cultivars worden getest op onder meer houdbaarheid en transportgevoeligheid. De tests werden uitgevoerd door het Kenniscentrum Productkwaliteit van FloraHolland.

Winnaars
In februari brachten tulpeninkopers van FloraHolland hun stem uit op de cultivar die in hun ogen de titel FleurPrimeur Tulp 2009 verdient. De tulp Oviedo kreeg uiteindelijk de meeste stemmen. Oviedo is een crispa tulp met lila paars-achtige kleur. De kopers waren enthousiast over de kleur en de duidelijke kartel in de bloemblaadjes. Verder liet men weten dat de stevigheid van de tulp en de houdbaarheid naar tevredenheid is. De aanvoerders van Oviedo (Stengs VOF en J.A. Borst) én veredelaar Vertuco, ontvingen uit handen van Monique Peters (Noviteiten manager van FloraHolland) de oorkonde `FleurPrimeur van het jaar'. De tulpen Golden Tycoon (enkel geel) en Montorino (dubbel wit) hadden een gedeelde tweede prijs. De helderheid van kleur en stevigheid van de tulp maakten dat deze twee tulpen goed scoorden.

Alle drie de tulpen worden gepresenteerd op het Noviteitenplein op de FloraHolland Trade Fair in Naaldwijk en maken hiermee kans om genomineerd te worden voor de FloraHolland Award 2009. De FloraHolland Trade Fair vindt plaats van 4 tot en met 6 maart.