Partij van de Arbeid

'Opheldering over hogere rekeing waterschap'

03-03-2009 11:42

PvdA-kamerlid Jan Boelhouwer is onaangenaam getroffen door de sterk gestegen waterschapslasten in sommige waterschappen. De PvdA wil inzicht in het tot stand komen van deze tarieven. Ook willen we weten waarom waterschappen er niet voor kiezen tariefverhogingen over een langere tijd uit te smeren.

Nederlandse huishoudens worden dit jaar geconfronteerd met fors hogere belastingaanslagen van waterschappen. Meerpersoonshuishoudens gaan gemiddeld vijf procent meer betalen. Voor eenpersoonshuishoudens stijgt de rekening landelijk met zeventien procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Boelhouwer: Het was bekend dat de nieuwe waterschapswet zou leiden tot het herschikken van de te betalen bedragen over de verschillende categorieën die waterschapslasten betalen (burgers, bedrijven, agrariërs en natuurterreinbeheerders). Die wet is met steun van de hele Tweede Kamer aangenomen. Maar dat het erop neer zou komen dat in sommige waterschappen mensen bijna twee keer zo veel moeten gaan betalen is in alle discussies hierover nooit aan de orde geweest. De PvdA wil dan ook inzicht in het tot stand komen van deze tarieven. Ook wil de PvdA weten waarom waterschappen er niet voor kiezen tariefverhogingen over een langere tijd uit te smeren.