Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. HPV vaccinatie van start

HPV vaccinatie van start

Kamerstuk, 3 maart 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

3 maart 2009

PG?CI-U-2916550

Geachte voorzitter,

Op 2 maart 2009 is de vaccinatiecampagne met het vaccin tegen baarmoederhalskanker officieel van start gegaan. In alle regio's hebben meisjes die geboren zijn in 1993 tot en met 1996 de oproep ontvangen om zich door vaccinatie te beschermen tegen virusstammen die kanker kunnen veroorzaken.

In 18 priklocaties is de vaccinatie gestart. De andere locaties volgen binnen een aantal weken. Eerste cijfers uit de locaties waar de vaccinatie gestart is geven een gemiddeld opkomstpercentage dat boven de 70% ligt. Definitieve gegevens zijn op zijn vroegst halverwege mei beschikbaar.

Vaccinatie is belangrijk. Hoewel we een goed werkend screeningsprogramma hebben, het zogenoemde "uitstrijkje", is het aantal vrouwen dat baarmoederhalskanker krijgt aanzienlijk (ca. 600-700 per jaar). Per jaar overlijden ongeveer 200-250 vrouwen aan de ziekte. Vaccinatie kan die cijfers halveren.

In de media en op het internet circuleren berichten waarom meisjes niet zouden moeten meedoen aan de campagne. Helaas geven deze argumenten een foutief, en soms bewust verdraaid, beeld van de werkelijkheid. De meeste argumenten zijn redelijk eenvoudig te weerleggen. Juiste informatie over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker kunt u vinden op http://www.prikenbescherm.nl/.

Het vaccin is bewezen veilig en effectief. Er zijn voldoende wetenschappelijke gegevens die dit staven. Het vaccin is dan ook op de markt verkrijgbaar.

Van meet af aan heb ik aangegeven dat de wetenschappelijke inzichten voor voldoende onderbouwing zorgen om het vaccinatieprogramma ter hand te nemen, ook al is het zaak om de inzichten verder te vervolmaken en de uitkomsten te monitoren. Omdat het positieve gezondheidseffect van de vaccinatie zo groot is ben ik blij dat de vaccinatie nu gestart is. Ik zou u er nog op willen wijzen dat het Nederlandse Huisartsengenootschap mijn mening deelt. In het geactualiseerde standpunt onderschrijft het Genootschap het advies van de Gezondheidsraad over en de invoering van deze vaccinatie. Zoals ik al eerder heb gemeld in mijn brief van 8 juli 2008 zal het RIVM een monitoringsprogramma starten naar effectiviteit, duur van de bescherming, bijwerkingen, acceptatie en relevante gedragsfactoren.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink