Gemeente Maassluis

Gemeente neemt maatregelen tegen overlast kauwen

De gemeente Maassluis is op maandag 2 maart begonnen met maatregelen tegen de overlast door kauwen aan de Mauvelaan en omgeving. Dit naar aanleiding van klachten van bewoners. De plaagdierbestrijders maken hierbij gebruik van speciale geluidssignalen die de dieren angst aanjagen. Dat gebeurt dagelijks bij het invallen van de schemering als de vogels zich opmaken om te gaan overnachten. De actie duurt voorlopig een maand, tot het invallen van het broedseizoen.Tijdens dat seizoen is het wettelijk verboden vogels te verontrusten.

Normaal is het wettelijk niet toegestaan vogels op een dergelijke manier schrik aan te jagen, maar vanwege de klachten heeft de gemeente op haar verzoek een ontheffing gekregen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Verder wordt het voor de vogels onaantrekkelijk gemaakt om zich te nestelen. Bewoners kunnen zelf hun woning voorzien van een vogelweringssysteem, zodat ze ook daar geen nesten kunnen bouwen. Informatie daarover kunnen zij krijgen bij het Meldpunt Schoon, Heel & Veilig, tel. 010 - 5931931. De bewoners wordt verder dringend verzocht vogels niet te voederen en ook geen etensresten over balkons te gooien of bij afvalcontainers achter te laten.

Bij de bestrijding wordt samengewerkt met de wijkmeesters van woningcorporatie Maasdelta.