FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten behaalt overwinning inzake arbeidstijdenwet beroepsvervoer

FNV Bondgenoten heeft vandaag in het Europees parlement een overwinning behaald inzake de arbeidstijdenbesluit goederen- en personenvervoer. ZZP'ers (zelfstandigen zonder personeel) vallen vanaf 23 maart 2009 óók onder de arbeidstijdenwet. Dat wil zeggen, dat zij gemiddeld niet 86 uur per week meer mogen werken, maar 48 uur, net als reguliere werknemers in de sector.

FNV Bondgenoten behaalde het succes samen met collega vakbonden uit twaalf landen, die zich onder de vlag van de Europese Transportarbeiders Federatie (ETF) verenigd hebben.

"Wij zijn hier erg blij mee", zegt FNV Bondgenotenbestuurder Brigitta Paas. "Eerder leek het er nog op, dat de ZZP'ers niet onder de arbeidstijdenwet zouden vallen. De situatie dat veel chauffeurs ontslagen worden om weer als ZZP'er voor dezelfde opdrachtgever aan de slag te gaan, is hiermee ten einde. Het was ook oneerlijke concurrentie ten aanzien van fatsoenlijke werkgevers die hun chauffeurs wél aan die 48 uur per week moesten houden. Een goede lobby en demonstratie vandaag heeft genoeg commissieleden overgehaald hun visie te herzien."