Israël frusteert fact-finding missie van Europarlementariërs

03/03/2009 13:05

Stichting Ondersteuning Els de Groen in de EU

Als enige Nederlandse Europarlementariër maakte Els de Groen de laatste week deel uit van een fact-finding missie naar Gaza en de Westbank. De Israëlische autoriteiten hebben iedere gelegenheid aangegrepen om het bezoek te frustreren en te vertragen. Zo werd bij de grens met Gaza het paspoort van delegatieleidster Luisa Morgantini verscheurd en ontstond een oponthoud van meerdere uren.

In Gaza werd gesproken met de VN, diverse NGO's, en leiders van Hamas. Deze bleken aanmerkelijk redelijker dan het beeld dat er van hen in de Westerse media bestaat. De VN en de hulpverleners die wij troffen waren van mening dat het geweld van Israël er op gericht was om slachtoffers te maken en de levensvatbaarheid van Gaza te beëindigen. Bij de luchtaanvallen is de enige cementfabriek die Gaza rijk was zwaar beschadigd. De betonnen silo stond echter nog overeind. Deze is later door de Israëlische genie met explosieven van zijn fundering geblazen, zodat wederopbouw met eigen cement in Gaza uitgesloten is.

Deze politiek voert Israël ook op de Westbank. In de stad Hebron, waar een paar jaar geleden nog 120.000 Palestijnen leefden, wonen er nu nog 40.000. Samen met 500 Joodse settlers die beschermd worden door 5.000 Israëlische militairen en 112 check-points. Deze settlers staan boven de wet en maken daar volop gebruik van. In een winkelstraat wonen ze op de bovenste verdieping, en gooien hun afval naar Palestijnen beneden. De winkeliers hebben gaas gespannen om hun klanten te beschermen, maar dat houdt geen spijkers en urine tegen. Doel is om de Palestijnen uit de stad te jagen. Die aanpak is succesvol. Settlers vernielen Palestijnse scholen en huizen, waarbij soms zelfs doden zijn gevallen. De gemeente kan hier niet tegen optreden. Zelfs de burgemeester wordt de toegang tot bepaalde delen van Hebron ontzegd. De VN mag dit geen etnische schoonmaak noemen. Om de Israëlische autoriteiten niet te ergeren spreekt men van: demografische verandering.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.elsdegroen.nl

http://www.elsdegroen.nl