Ingezonden persbericht


Persbericht

Haarlem, 3 maart 2009

Ondanks recessie 21% groei voor vliegwinkel.nl

Omzet blijft achter, boekgedrag verandert

De recessie is duidelijk merkbaar, zo ook in de reiswereld. De cijfers van de vliegticketmarkt laten een daling van 8,3% zien. In omzet is zelfs een daling van 26,4% gerealiseerd*. Ook vliegwinkel.nl, de grootste online vliegticketaanbieder van Nederland, merkt de gevolgen. De omzetten blijven achter door een daling in de gemiddelde vliegticketprijzen en lagere brandstoftoeslagen. Daarnaast vliegt men minder naar verre bestemmingen. De aanhoudende negatieve berichtgeving omtrent recessie weerhoudt klanten er overigens niet van massaal te boeken. In aantallen vliegtickets laat vliegwinkel.nl in februari een groei van 21% zien.

Februari was de maand van het boekingsweekgeschenk bij vliegwinkel.nl. Bij iedere vliegticket boeking ontving de klant de exclusieve reisnovelle Vlucht van Sylvia Witteman cadeau. "De actie is erg voorspoedig verlopen. Eigenlijk te goed, we zijn ruim een week eerder dan gepland door onze voorraad heen. In ons scenario zijn we uitgegaan van lichte groei, maar dat het in deze tijden zo hard gelopen is, heeft ons positief verrast.", aldus Marcel Veenhuizen, directeur vliegwinkel.nl. Veenhuizen vervolgt: "In deze prijsbewuste markt is het belangrijk om je te onderscheiden van de rest, niet alleen op prijsniveau. En dat is gelukt, we ontvingen direct positieve reacties van onze klanten."

Ondanks de groei in aantal vliegtickets, blijft de omzet achter. "Er wordt met meer vliegtickets, minder omzet gerealiseerd. Dat heeft met name te maken met de dalende vliegticketprijzen en brandstoftoeslagen, maar we zien ook een verschuiving in het boekgedrag. Men reist wel, maar vliegt minder ver weg.", aldus directeur vliegwinkel.nl Marcel Veenhuizen. Op vliegwinkel.nl zijn met name Europese bestemmingen populairder geworden; er is ruim 25% meer vliegtickets geboekt. Amerika laat een kleinere groei zien, ruim 13,5%. Azië en Oceanië blijven achter met een stijging van 10%.

De grootste stijgingen in aantallen vliegtickets bij vliegwinkel.nl (februari 2009 vs. februari 2008):


1. Barcelona (+87,6%)

2. Lissabon (+80,3%)

3. Boedapest (+73,2%)

4. Denpasar (+65%)

5. Los Angeles (+63%)

6. Toronto (+57,4%)

7. San Francisco (+54%)

8. Istanbul (+45,2%)

9. Londen (+40,8%)

10. Athene (+31,7%)

"De grootste stijgingen worden met name veroorzaakt door de populairste vliegwinkel.nl bestemmingen. Maar ook minder populaire bestemmingen maken een sterke groei door, zoals Hongarije en Kroatië. In 2008 verkocht vliegwinkel.nl een gering aantal vliegtickets naar Kroatië, maar op dit moment staat Kroatië op plaats 12 in de meest verkochte vliegtickets naar Europa.", sluit Veenhuizen af.

*Bron: IATA BSP januari 2009

Over Vliegwinkel.nl
Vliegwinkel.nl is met 6 miljoen bezoekers per jaar een van de grootste online reisaanbieders van Nederland. Op Vliegwinkel.nl kan de bezoeker per bestemming en luchthaven alle maatschappijen - ook low-cost airlines - en ticketprijzen in één oogopslag vergelijken en reserveren. Het ticket kan worden gecombineerd met reserveringen voor hotels en autohuur. In 100 landen worden meer dan 24.000 hotels aangeboden en wereldwijd heeft men uitgebreid keus uit het aanbod van de grote autoverhuurorganisaties. Daarnaast kan men aanvullende diensten boeken, zoals luchthavenvervoer en excursies in buitenlandse steden.

Vliegwinkel.nl is een activiteit van Airtrade Holding B.V. in Haarlem, een dochterbedrijf van BCD Holdings N.V. BCD Holdings N.V. is een familiebedrijf, in 1975 opgericht door de heer John Fentener van Vlissingen. Het bedrijf is een marktleider in de reisindustrie. BCD Holdings bestaat uit: BCD Travel (zakenreizen), Park 'N Fly (parkeren nabij luchthavens), TRX (reistechnologie) en Airtrade (toeristische reizen). Het bedrijf is actief in meer dan 90 landen met 15.000 medewerkers en een omzet, inclusief franchising, van U.S.$ 15 miljard (2007). Voor meer informatie: http://www.bcd-nv.com/

Einde persbericht

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht