Gemeente Bronckhorst

Gemeente Bronckhorst stelt notitie Plaagdierbestrijding vast

B en w van de gemeente Bronckhorst stemde vandaag in met de notitie Plaagdierbestrijding. Eén van de aanbevelingen uit het rapport is dat de gemeente geen plaagdierbestrijding meer uitvoert bij particulieren. De bestrijding van plaagdieren in de openbare ruimte en de gemeentelijk gebouwen houdt de gemeente in eigen beheer. Hiervoor zet de gemeente drie gekwalificeerde rayonmedewerkers in. Met het KAD (Kenniscentrum Dierplagen) wordt een servicecontract afgesloten om de gemeente, maar ook inwoners te adviseren over het oplossen van plaagdierproblemen.

De belangrijkste reden om plaagdieren te bestrijden, is het beschermen van de volksgezondheid. Plaagdieren kunnen ziektes veroorzaken en/ of overbrengen. Ook kunnen plaagdieren verschillende vormen van overlast veroorzaken. De notitie geeft richting aan het gemeentelijke plaagdierenbestrijdingsbeleid. De taken van de gemeente zijn wettelijk geregeld en het bestrijden van plaagdieren is geen verplichting. Het beleid is voornamelijk gericht op het minimaliseren van de overlast door plaagdieren voor inwoners. Ten eerste vooral door preventie en het geven van voorlichting, maar ook door servicegerichte bestrijding in het geval van overlast.

Meldpunt
De gemeente stelt een meldpunt in voor inwoners om de aanwezigheid van plaagdieren aan te geven. Na het binnenkrijgen van een melding stelt de gemeente een onderzoek in op de betreffende locatie. Daarnaast kunnen inwoners bij het KAD advies inwinnen over het bestrijden van de plaagdieren.

Wespen, ratten en eikenprocessierupsen
De plaagdierenoverlast en bestrijding in de gemeente Bronckhorst beperkt zich op dit moment in hoofdzaak tot wespen, ratten en eikenprocessierupsen. De overlast van wespen en ratten is jaarlijks redelijk stabiel. De overlast door eikenprocessierupsen is de laatste twee jaar aanzienlijk toegenomen. De gemeente continueert de bestrijding van deze plaagdieren in de openbare ruimte.

Hengelo (Gld), 3 maart 2009

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling Communicatie, tel. (0575) 75 04 70.

---- --