Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Philips laat hoofdkantoor controleren op warmtelekkage

Zaandam, 3 maart 2009 - Op 5 maart 2009 ontvangt Kees van der Linden, General Manager Real Estate & Facility Management van Koninklijke Philips, uit handen van Ernest Briët Directeur Milieufederatie Noord-Holland een warmtescan van de Breitnertoren in Amsterdam. Uit de thermografische scans blijkt dat de glazen wand van het hoofdkantoor aan de Amstel prima is geïsoleerd.

Energie bespaar je met zuinige apparaten, spaarlampen, ledverlichting en natuurlijk dichte deuren. Maar ook valt regelmatig aan het ontwerp van gebouwen nog het nodige te verbeteren. Met een speciale infrarood camera kan de warmte die uit een gebouw lekt zichtbaar worden gemaakt. Met warmtescans zijn de warmtelekken van het hoofdkantoor van Philips opgespoord. De uitkomsten van deze en andere scans vormen een duidelijk leerpunt voor architecten en projectontwikkelaars om gebouwen energiezuiniger te maken.

De Milieufederatie Noord-Holland benaderde, in het kader van het project " Ontdek het lek", Philips voor het scannen van het hoofdkantoor. In heel nederland zijn 23 oude en nieuwe gebouwen door de milieufederaties gescand op warmtelekkage. Immers, ook nieuwe gebouwen kunnen op onverwachte plaatsen lekken. Uit de thermografische scans blijkt dat de glazen wand van het hoofdkantoor aan de Amstel uitstekend is geïsoleerd. Ook de verwarminginstallaties voldoen aan de laatste stand van de techniek. Toch zijn er ook aandachtspunten ontdekt. Door de vele aluminium deurkozijnen lekt warmte weg. Daarnaast lekt het gebouw op diverse plaatsen door koudebruggen in de constructie. Dak en vloerdelen worden in het pand opgewarmd maar koelen vervolgens af aan de buitenlucht. Dit kost extra energie. De foutjes in de constructie bij hoekjes en uitparingen van het gebouw zijn met de camera duidelijk aan het licht gebracht.

Philips heeft toegezegd de energiebesparingmogelijkheden bij de eigenaar van het gebouw onder de aandacht te brengen. Helaas kan aan de constructie achteraf nog maar weinig worden gedaan. Wel zijn warmtescans voor architecten, bouwers en projectontwikkelaars een uitstekend middel om constructiefouten te voorkomen met als resultaat dat energie wordt bespaard. Bij de ontwikkeling van de zuidas en andere grote projecten zouden architecten en projectontwikkelaars bedacht moeten zijn op het ontstaan van dergelijke warmtebruggen. Door een goede constructie kan veel energie worden bespaard. De resultaten van het project staan gepubliceerd op de website www.ontdekhetlek.nl

Voor meer informatie (