Ingezonden persbericht


Persbericht

|Datum|:|3 maart 2009                                                    |
|Titel|:|KNHS blij met hoofdrol Bonfire                                  |
KNHS blij met hoofdrol Bonfire

Ermelo (KNHS) - De KNHS is blij dat het legendarische paard Bonfire samen met Anky van Grunsven de hoofdrol spelen in de vandaag door de Dierenbescherming, onder grote belangstelling van de media, gestarte paardencampagne 'Dier'. De KNHS vindt net als de Dierenbescherming welzijn en welbevinden van paarden heel belangrijk. De Dierenbescherming probeert met deze campagne eigenaren en verzorgers van paarden te helpen bij het vergroten van de kennis die nodig is paarden te houden en te verzorgen.

"Net als de Dierenbescherming zien we dat paardenleed niet zonder meer voortkomt uit bewuste verwaarlozing. Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen met paarden die van huis uit weinig kennis hebben meegekregen. Kennis overdragen over hoe je met paarden om moet gaan en welke verzorging ze nodig hebben is dus van groot belang", zegt John Bierling, directeur van de KNHS. Daarom is de KNHS er zeer mee ingenomen dat de grootste sporter die de Nederlandse hippische sport kent zich inzet om het lot van de soortgenoten van Bonfire te verbeteren. "Haar successen zullen hopelijk vele mensen met paarden inspireren om zich te verdiepen in het wezen van het paard. Gezamenlijk moeten Dierenbescherming en KNHS het gebrek aan kennis in het houden van paarden wegwerken", zegt Bierling.

"Terwijl we aan de ene kant de mondiale successen van onze hippische sporters breed proberen uit te dragen worden we aan de andere zijde geconfronteerd met het feit 29% van de meldingen die de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming afhandelt gaat over niet optimale huisvesting of verwaarlozing van paarden. Deze 2.210 meldingen hebben in 13 gevallen tot een proces verbaal geleid, waarbij 41 paarden in beslag zijn genomen en dat op een aantal van 450.000 paarden (gegevens nog verifiëren) ". Daaruit kan volgens Bierling ook de conclusie getrokken worden dat er door onwetende mensen veel zaken worden gemeld die als loze meldingen gekwalificeerd kunnen worden. "Mensen bijvoorbeeld die zich druk maken over paarden in de weide zonder deken, maar die wel voorzien zijn van een dikke wintervacht. Toch vinden wij iedere klacht in feite schadelijk voor het imago van de gehele hippische sector. Daarom wil de KNHS niet alleen graag samen met andere partijen de voorlichting ter hand nemen, maar ook samen naar de meldingen kijken die bij de Landelijke Inspectiedienst binnenkomen. Daaruit kunnen Dierenbescherming en de KNHS leren hoe we zowel paardenhouders als de mensen die naar paarden kijken beter kunnen voorlichten".

De KNHS nodigt de Dierenbescherming uit om samen zoveel mogelijk mensen met paarden te bereiken. Nu proberen organisaties als de KNHS en andere bij de Sectorraad Paard aangesloten organisaties dat, maar samen met de Dierenbescherming is het bereik vermoedelijk veel groter. De KNHS, die in 2008 weer een groei (6.500) kende in ledental en nu meer dan 200.000 leden telt, is niet alleen een ledenorganisatie, maar ook een organisatie die haar maatschappelijke verantwoordelijkheid kent", aldus Bierling,

Anky van Grunsven gaf als symbolisch geschenk aan directeur Frank Dales van de Dierenbescherming een graszode uit de wei van Bonfire, haar Olympisch kampioenspaard, dat van zijn welverdiende rust verdiend in de weilanden rond haar bedrijf in Erp. Anky: "Ik zou graag willen dat alle paarden in Nederland het net zo goed hebben als onze paarden. Het is een verantwoordelijkheid van iedereen die paarden heeft om goed voor ze te zorgen, maar mensen moeten zich naar mijn mening wel realiseren dat vier uur weidegang voor hengsten iets te veel risico met zich meebrengt! Ik ben wel heel blij dat ik er een bijdrage aan kan leveren dat paarden die het in ons land nu niet zo goed hebben het in de toekomst beter zullen krijgen". Anky demonstreerde meteen hoe het hoort: Bonfire graast niet alleen, zijn maatje Jolly Jumper is altijd bij hem in de weide te vinden.

Het is binnen de KNHS al jaar en dag beleid om haar leden kennis over het paard bij te brengen Zo is er de Cursus (Van) Paarden Houden, waarin men leert hoe men een ideale leefomgeving voor zijn of haar paard kan bereiken. Deze opleiding wordt ondersteund door een gratis videocursus. In de videocursus 'Aard van het Paard', die ook deel uitmaakt van deze opleiding, is de aandacht specifiek op gezondheid en het welbevinden van het paard gericht. Nu wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe cursus die op de praktijk is gericht. Deze cursus is bedoeld om verenigingen en manegehouders in staat te stellen hun leden c.q. klanten te informeren en op te leiden. De KNHS opleidingen voor het Ruiter- en Koetsiersbewijs schenken eveneens aandacht aan de welzijnsaspecten van het paard. Het lesmateriaal voor de ORUN-opleidingen voor hippische instructeurs is aangepast op de gewijzigde inzichten over welzijn en welbevinden van het paard. Deze instructeurs bereiken gezamenlijk ruim 90% van de hippische sportbeoefenaren in wedstrijdverband en zijn voor de leden van de KNHS een belangrijke bron in de overdracht van kennis.

In de communicatie met haar ruim 200.000 leden via website, (elektronische) nieuwsbrieven, maand- en kwartaalbladen besteedt de KNHS g aandacht aan de welzijnsaspecten van het paard. Omdat welzijn en welbevinden van het paard evenals de overdracht van kennis binnen de KNHS een hoge prioriteit hebben, staat de KNHS ook financieel positief tegenover het initiatief van de Sectorraad Paarden om te komen tot een Nationaal Hippisch Kenniscentrum.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Voor meer info zie: www.dierenbescherming.nl/paardencampagne



Ingezonden persbericht