Kwaliteit van het binnenmilieu in de kinderopvangvoorzieningen

03/03/2009 15:38

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Een gezonde leefomgeving is belangrijk voor ieder persoon, maar vooral voor onze kinderen. Daarom ook dat sinds verscheidene jaren de verantwoordelijken van de kinderopvangvoorzieningen ernaar streven kwaliteitsvolle opvangvoorzieningen aan te bieden, zowel voor de kinderen zelf als voor het personeel dat er werkt. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, kan het binnenmilieu immers risico's inhouden voor de gezondheid, terwijl wij er meer dan 85 % van onze tijd in doorbrengen.

In dit opzicht heeft de sensibilisering van het personeel over het belang van de kwaliteit van het binnenmilieu successen geboekt.

Met de steun van het Office de la Naissance et de l'Enfance (ONE), Kind & Gezin (K&G) en de Dienst für Kind und Familie (DKF) hebben 433 kinderdagverblijven uit het noorden en het zuiden van het land meegewerkt aan een enquête met als doel het inzamelen van gegevens over de verschillende vormen van binnenhuisvervuiling en deze te reduceren.

Het is belangrijk om meteen te benadrukken dat indien een dergelijke studie zou worden uitgevoerd in andere binnenmilieus (scholen, werkplaatsen, privéwoningen) de resultaten waarschijnlijk gelijkaardig zouden zijn.

Verschillende sensibiliseringsprojecten over de kwaliteit van het binnenmilieu werden in het kader van het nationaal actieplan Milieu en Gezondheid (www.nehap.be) en in nauwe samenwerking met ONE, K&G en DKF ontwikkeld.

De resultaten van deze werkzaamheden, gestart in 2007, werden voorgesteld aan de kinderopvangvoorzieningen in de herfst van 2008 na het verzenden van algemene aanbevelingen en raadgevingen op maat van hun individuele situatie om indien nodig de problemen te verhelpen. De aanbevelingen in verband met het vervolg dat kan worden gegeven aan deze enquête, zullen worden besproken met de betrokken politieke en institutionele verantwoordelijken tijdens een studienamiddag die wordt georganiseerd op 3 maart in de FOD Volksgezondheid.

In een eerste fase hebben 433 kinderdagverblijven zelf de kwaliteit van hun binnenmilieu gemeten aan de hand van een vragenlijst gebaseerd op elementen die door het personeel konden worden waargenomen. Het doel van deze vragenlijst was het identificeren van de potentiële risico's.

Bijna 31 % van de deelnemers vermeldt vochtproblemen en 25 % de aanwezigheid van schimmels. In de meeste kinderopvangvoorzieningen zijn de verluchtingsperiodes niet aangepast, vooral in de winter.

Daarnaast gebruikt 52 % van de deelnemers biociden (vooral tegen mieren) en 72 % gebruikt luchtverfrissers onder de vorm van sprays of elektrische toestellen. Deze vormen een mogelijke bron van vervuiling door vluchtige organische stoffen (VOS) waarvan de gevolgen nog nauwelijks gekend zijn.

Tot slot is slechts 47% van de deelnemers er zeker van dat de temperatuur van de boiler 60°C of meer bedraagt.

In een tweede fase bezochten experts op het gebied van het binnenmilieu 25 crèches om de antwoorden op de enquête te valideren en te sensibiliseren over potentiële risico's die niet met het blote oog kunnen worden waargenomen aan de hand van fysische, chemische en biologische analyses.

De kwaliteit van het binnenmilieu was in alle crèches aanvaardbaar, al waren er hier en daar enkele kleinere aandachtspunten die voor verbetering vatbaar zijn. Om hieraan te werken, om de impact van dit project op lange termijn te vergroten en om de actie een duurzaam karakter te geven, werden in de eindfase toolboxen uitgewerkt. Deze bevatten meettoestellen voor de temperatuur, de relatieve vochtigheid en de CO2-concentratie, controlelijsten voor mogelijk te ondernemen acties, een protocol voor het organiseren van bewustmakings- en opleidingssessies, thematische fiches alsook de vragenlijst en de verklarende gids aangepast op basis van de resultaten van de statistische analyse en die regelmatig zouden kunnen worden gebruikt om een stand van zaken op te maken over de kwaliteit van het binnenmilieu in elke opvangvoorziening. Deze toolboxen zullen gratis ter beschikking worden gesteld van alle kinderdagverblijven via respectievelijk ONE en K&G.

De huidige aanbevelingen zijn onder meer bedoeld om dit project een duurzaam karakter te geven en het te promoten voor andere binnenmilieus waar kinderen of werknemers vertoeven, om goede praktijken in te voeren op het gebied van verluchting en het gebruik van schoonmaakproducten en om bewustmakings- en opleidingsprojecten uit te werken en de samenwerking tussen de verschillende actoren op het terrein in de hand te werken.

Contactpersoon voor de pers (bereikbaar vanaf 17.00u. :

Maja Mampaey

02/553 81 09

0472/98 33 88

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel