Gemeente Utrecht

Vragen van mevrouw G. Bouazani en de heer drs. B.F.M. Beerlage (ingekomen 3 maart 2009)

In het AD/UN van 25 februari staat dat er in de regio Utrecht een capaciteitstekort is voor ziekenhuisbevallingen en dat het Diakonessenhuis daarom vreest voor groei van het aantal zwerfzwangeren. Zwerfzwangeren zijn aanstaande moeders die langs ziekenhuizen meten shoppen op zoek naar een plek om te baren, omdat het ziekenhuis van hun keuze 'vol' zit. Als oorzaak wordt de sluiting van de verloskamers van Mesos Medisch Centrum genoemd.


1. Kent u bovenstaand bericht en klopt het?

In november 2008 heeft de PvdA fractie namelijk al schriftelijke vragen gesteld aan het college naar aanleiding van het bericht dat het nieuwe Mesos ziekenhuis in Leidsche Rijn geen afdeling verloskunde gaat krijgen. Vanuit zorginhoudelijk en bedrijfseconomisch perspectief heeft de Raad van Bestuur van het Antonius-Mesos hiertoe besloten. Er zouden onvoldoende bevallingen zijn voor een goed geoutilleerde verloskunde afdeling. De PvdA uitte de zorg dat wanneer Ziekenhuis Oudenrijn in Kanaleneiland en Overvecht sluit, inwoners van de westkant van de stad voor bevallingen aangewezen zijn op ziekenhuizen buiten de stad. En nu blijkt dat het Utrecht Medisch Centrum en het Diakonessenhuis afgelopen jaar opgeteld 417 keer vrouwen hebben moeten 'weigeren' voor een bevalling.


2. Bent u bekend met bovenstaande cijfers en kloppen deze? En vormen deze cijfers een afspiegeling voor de hele regio Utrecht?

De PvdA fractie is zich ervan bewust dat de zorgplicht formeel bij de zorgverzekeraar ligt maar vindt dat het college een belangrijke functie heeft als gesprekspartner van de zorgverzekeraar. In onze ogen heeft het college minimaal een signalerende rol.


3. Is het college bereidt om uit te zoeken welke acties de zorgverzekeraars ondernemen om aan de bevallingscapaciteit in de regio Utrecht te voldoen?
4. Is het college bereidt een vinger aan de pols te houden, en in gesprek te treden met de zorgverzekeraars om ervoor te zorgen dat vrouwen in de regio Utrecht snel weer kunnen bevallen in een ziekenhuis naar keuze?