Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 039 KV
Datum: 3 maart 2009

Nieuwe provinciale subsidieregeling voor Brûsplakken GS benoemen leden adviescommissie

Er is een nieuwe provinciale subsidieregeling voor Brûsplakken. Het college van GS wil zo stimuleren dat makers en denkers uit verschillende disciplines en sectoren samenkomen zodat debat, nieuwe initiatieven of uitingen, creatief ondernemerschap kunnen ontstaan. Vorm is niet van belang; beweging, openheid en inspiratie des te meer. Fryslân moet een plek worden waar het 'bruist' van nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Jannewietske de Vries, gedeputeerde van Cultuur: "Der sit in soad djipte yn dit, op it earste gesicht, flakke Fryske lân. Foar wa't it sjen wol: ferdjipping, hichtepunten en lytse peareltsjes. Dat moatte we mekoar en de wrâld sjen en belibje litte".

De subsidieregeling vloeit voort uit de Cultuurnota 'Finsters Iepen' 2009-2012. De provincie wil voortaan flexibeler inspelen op actuele ontwikkelingen en opmerkelijke initiatieven steunen die uitwisseling creëren tussen verschillende disciplines en sectoren.

Subsidie aanvragen
Op de website www.fryslan.nl/brusplak kunnen geïnteresseerden terecht voor meer informatie over deze nieuwe regeling. Daar kan de 'Handleiding Brûsplakken' gedownload worden. In deze handleiding staat wat Brûsplakken precies zijn, hoe subsidie aangevraagd kan worden en wat de voorwaarden zijn.

Beoordeling
Om recht te kunnen doen aan de dynamische initiatieven die de provincie zoekt, is voor deze subsidieregeling een nieuwe manier van beoordelen ontwikkeld. Subsidieaanvragers kunnen hun idee door middel van een 'pitch' presenteren aan een adviescommissie. De kerncommissie bestaat uit voorzitter Menno Landstra (art-director), Fedde Pronk (directievoorzitter Rabobank Heerenveen) en Tia van der Velde (fondsverwerver). Afhankelijk van het type aanvraag wordt de commissie aangevuld met maximaal twee experts op het betreffende gebied. De pitchcommissie adviseert vervolgens GS over de aanvragen. GS nemen een besluit op basis van dit advies over toezeggingen en afwijzingen.

PERSBERICHT

Nummer: 050/GB
Datum: 3 maart 2009

Bestedingsplan BDU 2009 Verkeer en Vervoer vastgesteld

Gedeputeerde Staten heeft het bestedingsplan 2009 van ruim E 50 miljoen voor de Brede Doel Uitkering (BDU) Verkeer en Vervoer vastgesteld. Deze gelden worden geïnvesteerd in het openbaar vervoer, verkeersgedrag en infrastructuur. De prioriteit voor Fryslân ligt bij het verbeteren van het fietsverkeer, het openbaar vervoer, verkeersgedrag en de hoofdwegenstructuur. De provincie Fryslân besteedt E 39 miljoen aan het openbaar vervoer (OV), E 9,8 miljoen voor de provinciale en gemeentelijke infrastructuur en E 1,8 miljoen voor verkeerseducatie.

ŽAls Fryslân investeren we veel in het verkeer en vervoer. De verdeling van deze gelden laat ook zien dat we wederom flink inzetten op OV. Naast de jaarlijkse bijdrage aan het laten rijden van de bussen en de treinen worden dit jaar bijvoorbeeld extra fietsenstallingen bij stations aangelegd. Een onderdeel van het milieuvriendelijk maken van het OV is dat de provincie het mogelijk maakt dat er drie aardgasbussen op Ameland gaan rijden. Verder zal met de aanleg van een extra inhaalspoor de treindienst naar Sneek in 2010 met een derde trein in het uur worden uitgebreid'; aldus gedeputeerde Piet Adema.

De inzet van het verkeersgedrag richt zich op verkeerseducatie en onderzoek. Voorbeelden hiervan zijn Veilige Mobiliteit voor Ouderen, het verkeersonderwijs op basisscholen en het behalen van het Verkeers VeiligheidsLabel Fryslân. Daarnaast investeert de provincie in de exploitatie van het Shared Space Instituut in Drachten dat in 2009 opent.

Andere maatregelen
In het bestedingsplan is ook geld voor de gemeentelijke infrastructuur opgenomen. Zo worden de komende jaren opnieuw veel middelen vrijgemaakt voor de verbetering en aanleg van fietspaden. Ook draagt de provincie bij aan de rotonde in de gemeente Wûnseradiel op de kruising Weersterweg op de weg A7-Makkum.

PERSBERICHT

Nummer: 051 TR
Datum: 3 maart 2009

Atelier Fryslân adviseert provincie Fryslân
over ruimtelijke kwaliteit windturbines

Het college van Gedeputeerde Staten heeft kennis genomen van het advies van Atelier Fryslân over windturbines en ruimtelijke kwaliteit: 'Fryske wyn'. Gedeputeerde Hans Konst van ruimtelijke ontwikkeling vindt het een interessant advies: 'Het is een boeiend advies. Bij windenergie gaat de discussie vaak over de belasting van het landschap. Het Atelier laat ons nu een andere benadering zien: hoe kun je windturbines gebruiken om de kwaliteit van het landschap te versterken. Wij gaan dit advies betrekken bij het opstellen van nieuw windbeleid.'

Ruimtelijke kwaliteit is een belangrijk aspect bij de opstellen van het nieuwe beleid voor windenergie. Om die reden is het Atelier Fryslân gevraagd advies uit te brengen over de plaatsing van nieuwe generaties windturbines (80 meter en hoger) in relatie tot de ruimtelijke kwaliteit in Fryslân. Het Atelier heeft 'vrijdenkend' zonder rekening te houden met bestaand beleid en regelgeving een advies over de ruimtelijke inpassing van nieuwe generaties windmolens uitgebracht. Atelier Fryslân geeft onafhankelijk gevraagd en ongevraagd advies over ruimtelijke kwaliteit.

Provinciale Staten hebben bij de evaluatie van Windstreek 2000 verzocht om nieuw beleid voor windenergie in Fryslân. Meer ambitie, regionale clustering en verdere opschaling zijn daarbij genoemd als uitgangspunten. Gedeputeerde Staten zijn bezig om een startnotitie voor nieuw beleid op te stellen. Duurzaamheid is een belangrijk uitgangpunt bij het opstellen van nieuw beleid. Het betekent voor de provincie zowel het opwekken van duurzame energie als aandacht voor ruimtelijke kwaliteit. De opgave voor het nieuwe windbeleid is om deze twee aspecten te combineren.

Gedeputeerde Hans Konst wil in gesprek gaan met gemeenten en betrokken partijen om hen nauw te betrekken bij de voorbereidingen van nieuw beleid voor windenergie in Fryslân: 'Ik vind de mening van deze partijen erg belangrijk.' Naar verwachting wordt rond de zomer een startnotitie besproken in Provinciale Staten. Hierin stellen PS de kaders voor het nieuwe beleid vast. Daarop volgend start de voorbereiding van een structuurvisie. Als alles volgens planning verloopt, start in 2010 de besluitvormingsprocedure rond structuurvisie en vindt vaststelling in de eerste helft van 2011 plaats.