Ingezonden persbericht




3 maart 2009

HOLLAND FESTIVAL VERSTEVIGT POSITIE ALS INTERNATIONAAL PRODUCENT

Het Holland Festival presenteert vandaag de programmering van de 62ste editie met als thema Serenity & Anxiety. In het oog springende producties dit jaar zijn Varèse 360˚, de integrale uitvoering van het complete werk van de Frans-Amerikaanse componist Edgard Varèse, omlijst met werk van de videokunstenaar Gary Hill en Eine Kirche der Angst vor dem Fremden in mir, van de Duitse regisseur Christoph Schlingensief. Varèse 360˚ kenmerkt de ambitie van het Holland Festival de komende vier jaar zijn rol als internationaal (co)producent te verstevigen.

Varèse 360˚, de eerste eigen Holland Festival productie sinds lange tijd, wordt na Amsterdam opgevoerd in South Bank Centre in Londen en op het Festival d'Automne in Parijs. Daarnaast treedt het Holland Festival op als coproducent in een aantal producties waaronder de opera Aquarius van Goeyvaerts met de Vlaamse Opera, en de opera Adam in Ballingschap met De Nederlandse Opera. In samenwerking met het Filmmuseum wordt de gerestaureerde film J'Accuse getoond, begeleid met live muziek. Toneelgroep Amsterdam brengt in coproductie met het festival het Antonioni project, in regie van Ivo van Hove. Ook worden tradities voortgezet zoals betrokkenheid bij hedendaagse en niet-klassieke muziek en het presenteren van het werk van grote meesters en belangwekkend internationaal theater.

Serenity & Anxiety

Anxiety heeft veel verschillende betekenissen. Bij de meest extreme invulling gaat het over leven en dood. In Eine Kirche der Angst ? wordt de angst voor de dood bezworen in een rituele performance. De innerlijke onrust die zowel van binnenuit als van buitenaf op Woyzeck inwerkt culmineert in de moord op zijn Marie. Anxiety in de betekenis van verlangen naar een beter leven wordt in meerdere voorstellingen uitgewerkt. In de muziek geeft onder andere het serene geluid van het Hilliard Ensemble en van Antony's stem rust.

Hoogtepunten

Het festival opent dit jaar met het programma Three solos and a duet, door de wereldberoemde danser Mikhail Baryshnikov samen met danseres Ana Laguna. Het festival bevat veel multidisciplinaire voorstellingen waaronder I went to the house but did not enter van Heiner Goebbels, met drie tableaus gezongen door het Hilliard Ensemble, en het Bunraku-Za theater uit Osaka, dat zelden buiten Japan te zien is. Met Bunraku zet het Holland Festival zijn Japanse lijn voort, die werd ingezet in 2005 met het Reigakusha Gagaku Ensemble en de Kabuki in 2006. In de muziek en muziektheaterprogrammering ligt de focus op de Franse componist Dusapin met onder andere de opera Passion, de dansopera Medea van Sasha Waltz & Guests en De anatomie van de melancholie. In de theaterprogrammering komen de twee toekomstige Münchener intendanten aan bod. Johan Simons brengt met de Münchner Kammerspiele Hiob, naar het boek van Joseph Roth. Martin Kušej komt met Woyzeck van Georg Büchner, door het Bayerisches Staatsschauspiel. Andere hoogtepunten binnen het festival zijn Orfeus van de Zuid-Afrikaanse theatermaker Brett Bailey op een geheime buitenlocatie, het muziekspektakel The Manganiyar Seduction van de Indiase theatermaker Roysten Abel en in het Oosterpark zendt de NPS live de opera Carmen uit vanuit Het Muziektheater.

Locaties
De voorstellingen, concerten en Fuelprogrammering zijn dit jaar te bezoeken op de volgende locaties: Stadsschouwburg Amsterdam, Het Muziektheater, Het Concertgebouw, Theater Bellevue, Koninklijk Theater Carré, Muziekgebouw aan 't IJ, Westergasfabriek, Bimhuis, Orgelpark, geheime locatie, Artis Planetarium en Spui25.

Kaartverkoop

De kaartverkoop van het Holland Festival start op 3 maart 2009. Kaarten zijn te koop via www.hollandfestival.nl, via telefoon: 020 - 523 777 87, via de festivalkassa in de Stadsschouwburg en via de theaters en concertzalen.

Noot voor de redactie/