Ingezonden persbericht


PvdA: Controle op jeugdzorg onmogelijk gemaakt

De PvdA fractie in Den Haag vindt dat het stadsgewest Haaglanden zich niet houdt aan hun informatieplicht over Bureau Jeugdzorg en verwijt hen dat zij hierdoor als Raad hun controlerende taak niet goed kunnen uitvoeren.

Bureau Jeugdzorg valt in de regio Den Haag onder de verantwoordelijkheid van stadsgewest Haaglanden. Een aantal Haagse raadsleden zijn namens Den Haag ook lid hiervan. Het stadsgewest Haaglanden heeft de plicht om de verschillende gemeenteraden in Haaglanden op de hoogte te houden van ontwikkelingen.

In november werd er een beleidskader Jeugdzorg vastgesteld in Haaglanden voor de komende vier jaar. Tot grote verbazing van De Haagse PvdA fractie kreeg de Haagse Raad dit slechts twee weken van tevoren in handen, waardoor er geen mogelijkheid was om dit stuk eerst te bespreken binnen de Haagse Gemeenteraad. Terwijl dit een belangrijk document was voor de toekomst van jeugdzorg in onze regio.

Geen beantwoording van de vragen aan stadsgewest Haaglanden

Aangezien er alleen mogelijkheid was om tijdens de Haaglanden vergadering op 18 november vragen te stellen over het beleidskader jeugdzorg, stelde Raadslid Saskia Mulder een viertal kritische vragen. Tot haar grote ergernis werd slechts één vraag beantwoord, waaruit bleek dat er nauwelijks naar haar inbreng was geluisterd.

Nauwelijks controle op Haaglanden

Door de gang van zaken voelde PvdA raadslid Saskia Mulder zich gehinderd in haar taak als raadslid. 'Als raadslid ben ik verantwoordelijk om te controleren of de wethouders en Haaglanden goed hun werk doen en dit kan ik op deze manier niet goed doen. Aangezien het hier om kinderen gaat die het al zwaar te verduren hebben, kan ik daar ronduit boos over worden.'

Naast deze zaken zijn de raadsleden nog niet op de hoogte gesteld van het ontslag van de algemene directeur van Jeugdzorg. Bovendien blijken er financiële tekorten te zijn bij Jeugdzorg. 'Ik ben benieuwd wanneer wij dit te horen krijgen van Haaglanden, want zij hebben een informatieplicht aan de betrokken gemeenteraden', volgens het verontwaardigde PvdA raadslid.

Morgen zal in de commissie Jeugd en Burgerschap van de Haagse gemeenteraad gesproken worden over Jeugdzorg. PvdA raadslid Mulder zal dan haar verontwaardiging uiten en mogelijk voorstellen om de Rekenkamer een onderzoek te laten doen naar de gang van zaken bij Jeugdzorg.