Voedingcentrum


Steeds meer producten krijgen kenmerk van Dierenbescherming

Ook het biologisch vlees van Super de Boer krijgt vanaf 7 maart het kenmerk âBeter Levenâ. De Dierenbescherming heeft het in 2007 ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen. Het kenmerk van âBeter Levenâ is inmiddels te vinden op de Volwaard-kip, scharrel+ eieren van Super de Boer, Jumbo Bewust-varkensvlees en âHart voor Smaakâ kip- en varkensvleeswaren van Huis van Beleg.

Het Beter Leven-kenmerk werkt met een sterrensysteem. De eerste ingekleurde ster staat voor een belangrijke stap in de goede richting. De Volwaard-kip heeft bijvoorbeeld één ster. Twee ingekleurde sterren staan voor producten die qua dierenwelzijn beter scoren, maar nog niet zo goed als biologische producten, die drie sterren kunnen krijgen.

Aanbeveling

Het Beter Leven-kenmerk kun je beschouwen als een aanbeveling voor een product. De Dierenbescherming heeft samen met de producent afspraken gemaakt over de kwaliteit van leven voor de betreffende dieren. Deze afspraken zijn vervolgens vastgelegd en worden gecontroleerd door een onafhankelijke controle-instantie.

Kenmerk versus keurmerk

Een kenmerk verschilt van een keurmerk. Een keurmerk geeft de garantie dat het product aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Dit gebeurt op basis van richtlijnen die door een onafhankelijke organisatie van te voren zijn gemaakt. Daarnaast vindt nog een onafhankelijke controle plaats. Een keurmerk is ook niet bedoeld om een bepaald product te promoten, wat de Dierenbescherming wel doet. Bekende keurmerken voor dierenwelzijn zijn âscharrelâ, âbiologischâ en Label Rouge.

Zie ook

* Herkomstkeurmerken

* âDierenbescherming steunt diervriendelijker product met logoâ (januari 2007)

* Dierenwelzijn â kenmerk Beter Leven

* Op de site van Super de Boer staat meer informatie over de herkomst van het biologisch vlees, lees verder