Ingezonden persbericht


Persbericht

Geen tweejarige subsidie voor Starvinsky Orkestar
Orkest zet vraagtekens bij deskundigheid adviseurs

Amsterdam, 03 maart 2009

De adviescommissie muziek van Het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten + heeft besloten om het Starvinsky Orkestar van Martin Fondse geen tweejarige subsidie toe te kennen. Hoewel de Starvinsky begrip heeft voor het feit dat er wat betreft de verdeling van deze subsidies keuzes gemaakt moeten worden, stelt het jazzorkest vraagtekens bij de manier waarop tot deze beslissing is gekomen.

De organisatie van Starvinsky is met name verbaasd over de opmerkingen die in de adviestekst gemaakt worden over de ontwikkeling van het orkest op het gebied van publieke belangstelling. De concerten die afgelopen jaar in het Bimhuis gegeven werden waren allen goed gevuld tot uitverkocht. Het platenlabel Basta is een vijfjarig contract met het orkest aangegaan en naar aanleiding van onder meer een succesvol optreden tijdens the Dutch Jazz Meeting is de buitenlandse belangstelling voor Starvinsky groot. Er staan inmiddels concerten gepland in Zuid Amerika. Starvinsky en is er grote belangstelling vanuit de Verenigde Staten en enkele Nederlandse Festivals. Voor een Jazz Orkest dat feitelijk pas een jaar bestaat is dit een opmerkelijke groei, die helaas niet door de adviescommissie is opgepikt.

Hoewel de kwaliteit van orkestleider en componist Martin Fondse door de commissie erkend wordt, is dit blijkbaar niet voldoende om deze te overtuigen van de noodzaak van het bestaan van Starvinsky. Dit is des te opvallender omdat slechts een van de commissieleden aantoonbaar ervaring in de jazz wereld heeft. Aangezien de jazzmarkt een aantal zeer specifieke kenmerken heeft, verbaast het de leden van het orkest dat er dat slechts een van de commissieleden aantoonbaar ervaring heeft met jazzmuziek, waardoor er geen inhoudelijke discussie kan plaatsvinden omtrent het beleid van deze discipline en er niet meer knowhow op dit gebied aanwezig is geweest bij de beoordeling.

Het Starvinsky Orkestar overweegt dit besluit van het fonds aan te vechten.



Ingezonden persbericht