Leefbaar Rotterdam


dinsdag, maart 03, 2009

Stand van zaken Afrikaanderplein

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 3 maart 2009

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: Stand van zaken Afrikaanderplein

Geacht College,

In september 2007 liet Leefbaar Rotterdam in schriftelijke vragen weten, dat het niet meer uit te leggen is dat het Afrikaanderplein zo lang met gebreken moest functioneren. Voor het laatst via een collegebrief d.d. 25 februari 2008 zijn wij op de hoogte gesteld van genomen en te nemen maatregelen t.b.v. het Afrikaanderplein. Het College gaf toen aan dat de werkzaamheden aan het Afrikaanderplein in het tweede kwartaal van 2008 zouden zijn afgerond. Tot mijn spijt moet ik constateren dat ook deze (te late) deadline niet is gehaald. Tot op heden functioneert het Afrikaanderplein niet zoals het de bedoeling is. U komt echter niet van ons af, dus met frisse tegenzin heb ik de volgende vragen aan het College.

Ik heb begrepen dat in oktober 2008 een keurmerkinstantie de putkasten heeft onderzocht teneinde haar keurmerk af te kunnen geven.


1. Klopt dit?

2. Zo ja, om welk keurmerk gaat het en is het keurmerk afgegegeven? Indien het keurmerk niet is afgegeven, waarom niet?

De roadblockers (dynamische afzetting) werken nog altijd niet. In uw beantwoording van schriftelijke vragen van 4 december 2007 heeft u ons laten weten dat ze vanwege vertraging pas eind 2007 operationeel zouden zijn. Ruim een jaar geleden dus.


3. Waarom werken de roadblockers nog niet?

4. Wat heeft u in kalenderjaar 2008 gedaan om ervoor te zorgen dat de roadblockers zouden gaan werken?

5. Voor de administratie: wanneer verwacht u dat de roadblockers zullen werken?

Er gaan geruchten dat er op last van de hulpdiensten tijdens marktdagen iemand aanwezig zou moeten zijn om in geval van calamiteiten de roadblockers te kunnen laten zakken.


6. Klopt dit?

7. Zo ja, wat zijn de kosten die dit met zich mee zou brengen?

Een pasjessysteem dat op marktdagen de marktkooplieden toegang verschaft, is ook nog niet operationeel. In uw brief van 25 februari 2008 heeft u ons laten weten dat dit systeem vanwege vertraging pas in mei 2008 operationeel zou zijn. Tien maanden geleden dus.


8. Waarom werkt dit pasjessysteem nog niet?
9. Wat heeft u in kalenderjaar 2008 gedaan om ervoor te zorgen dat dit systeem zou gaan werken?

10. Voor de administratie: wanneer verwacht u dat dit systeem zal werken?

In uw brief van 2 april 2007 belooft u de raad te informeren over het financiële eindbeeld m.b.t. het Afrikaanderplein. Aangezien de activiteiten ng niet afgerond zijn, is het niet verwonderlijk dat wij nog geen financieel eindbeeld hebben ontvangen. Om een vinger aan de pols te kunnen houden, ontvang ik graag de stand van zaken tot nu toe.


11. Wat zijn de totale kosten van het Afrikaanderplein tot nu toe (inclusief loonkosten voor pleinmanagers, ambtelijke werkgroepen, enzovoorts)?

12. Wie heeft deze kosten gedragen (opgesplitst in gemeente, deelgemeente en eventuele andere partijen)?

De oplevering van het plein loopt al jaren vertraging op. Ook de laatste deadline tweede kwartaal 2008 heeft het College inmiddels ruimschoots overschreden. De geloofwaardigheid van het College op dit onderwerp is zo goed als weg.


13. Wanneer verwacht u thans dat totale oplevering zal plaatsvinden en waarom zouden mensen moeten geloven dat u deze deadline haalt?

Leefbaar Rotterdam zit niet meer te wachten op acties van het College, maar op oplossingen van het College. Zeker een stadsregering heeft geen inspanningsverplichting maar een resultaatsverplichting.


14. Welke straf verdient u voor de ondermaatse resultaten m.b.t. het Afrikaanderplein? (Tip: eenmaal per maand schoonmaken van het plein na een marktdag, voor zolang de oplevering niet heeft plaatsgevonden.)

Met vriendelijke groet,

Hennie van Schaik