Gemeente Lopik

Verhoging verkeersveiligheid Lopikerkapel en Uitweg

Vanwege het landelijke project `Duurzaam Veilig' en in overleg met inwoners van Lopikerkapel en Uitweg is een verkeerskundig plan opgesteld. Dit plan heeft als doel de verkeersveiligheid te verhogen door het accentueren van de ingang van de bebouwde kom en het aanbrengen van snelheidsbeperkende maatregelen. De gemeenteraad heeft ingestemd met de voorgestelde verkeersmaatregelen en een krediet van EUR 107.328,- beschikbaar gesteld.

In het plan wordt in Uitweg en Lopikerkapel vooral met behulp van verspringingen van de weg-as en versmallingen van de weg geprobeerd de snelheid van het autoverkeer te beperken. Hierbij worden passeermogelijkheden voor fietsers aangebracht, zodat hun veiligheid is gewaarborgd. Daarnaast wordt het attentieniveau van de weggebruiker voor de inrichting van de weg verhoogd op punten waar dat gewenst is.

Verkeersdrempels en -plateaus zijn niet toegepast, omdat zij schade kunnen veroorzaken aan de in veel gevallen dicht langs de weg gesitueerde lintbebouwing.

De gemeenteraad heeft ingestemd met de voorgestelde verkeersmaatregelen en een krediet van EUR 107.328,- beschikbaar gesteld. De verkeersmaatregelen zullen naar verwachting voor de zomervakantie van 2009 zijn uitgevoerd.

De provincie Utrecht heeft eerder aangegeven te willen participeren in verkeersmaatregelen die het sluipverkeer naar de A2 ontmoedigen. Na uitvoering van de verkeersmaatregelen kan de gemeente 50% van de kosten van de provincie vergoed krijgen.