Gemeente Nijmegen

Gezond Nijmegen


03/03/2009

Lokaal gezondheidsbeleid kan bijdragen aan het verminderen van gezondheidsrisico's. Nijmegen kiest voor drie speerpunten in het beleid voor preventieve gezondheidszorg. De verschillen in gezondheid tussen hoog- en laagopgeleiden en tussen wijken onderling verkleinen, overgewicht vormt een groot gezondheidsrisico en moet worden teruggedrongen, en het voorkomen van alcoholgebruik van jongeren onder de zestien jaar.

Op basis van de nieuwe Wet Publieke Gezondheid die op 1 december 2008 in werking is getreden, zijn gemeenten verantwoordelijk voor de publieke gezondheidszorg. Het lokale gezondheidsbeleid richt zich op het voorkomen van (verergering van) ziekte. Gezondheid wordt bepaald door verschillende factoren. De gemeente kan een aantal van deze factoren beïnvloeden bijvoorbeeld door verbetering van de fysieke en sociale omgeving en het stimuleren van een gezonde leefstijl. Voor de nota Gezond Nijmegen hebben in 2008 zes drukbezochte themabijeenkomsten plaatsgevonden. De bijeenkomsten zijn een belangrijke inspiratiebron geweest voor `Gezond Nijmegen'.

De gemeente benadert 'gezondheid' vanuit zoveel mogelijk invalshoeken om een gezonde leefstijl te bevorderen. Dus gezonde scholen, bereikbare sportvoorzieningen en beweegvriendelijke omgeving. Dit jaar nog wordt de eerste beweegtuin (fitnessen in de buitenlucht) in Nijmegen in Lindenholt aangelegd en ook de 'ommetjes' in wijken zijn stimulerend voor de dagelijkse beweging.

Om het verschil in gezondheid tussen verschillende inwonersgroepen te verkleinen, komt er in `aanpakwijken' een wijkgerichte ketenaanpak van gezondheid. Dit is ook één van de twee pijlers van het Nationaal Actieplan Sport en Beweging, dat tegelijk met de Nota Gezond Nijmegen wordt ingevoerd. Een wijkgerichte ketenaanpak streeft naar een goede samenwerking tussen huisartsen, fysiotherapeuten, de GGD, welzijnsorganisaties en scholen. Dit is nieuw. 'Bewegen op recept' in combinatie met laagdrempelige wijkactiviteiten wordt hierdoor mogelijk. Mensen kunnen zo na een beweegprogramma door fysiotherapeuten blijven bewegen. In Dukenburg en Lindenholt vindt op 6 maart een wijkdialoog over gezondheid plaats.

Om overgewicht bij jongeren terug te dringen, wordt voorgesteld om een convenant af te sluiten met basisscholen en middelbare scholen over onder meer gezondheidsprojecten, pauze- en trakteerbeleid, alcoholverkoop tijdens schoolfeesten, gezonde schoolkantines.

Wat betreft ouderen richten we ons op meer bewegen voor ouderen, depressiepreventie, valpreventie en het terugdringen van medicijngebruik.

De nota Gezond Nijmegen wordt samen met het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen besproken in de gemeenteraadsvergadering van 18 maart.