Provincie Limburg

Persberichten

Blik op de toekomst van de Limburgse arbeidsmarkt Nieuwe arbeidsmarktmonitor RAIL

Dinsdag 3 maart hebben gedeputeerde Onderwijs en Arbeidsmarkt Odile Wolfs en wethouder Werk en Inkomen gemeente Venlo, Ramon Testroote (namens de grote Limburgse gemeenten) de nieuwe arbeidsmarktmonitor RAIL gepresenteerd. RAIL staat voor Regionale Arbeidsmarktinformatie Limburg. Het is bedoeld voor beleidsmakers en bestaat uit een rapport en een website. Op basis van actueel en gedetailleerd cijfermateriaal kunnen conclusies worden getrokken voor het ontwikkelen van toekomstgericht beleid voor de arbeidsmarkt. Op de website www.RAILsite.nl zijn tevens functionaliteiten aanwezig waarmee de gebruiker relevant cijfermateriaal kan bundelen. De cijfers worden jaarlijks vernieuwd en aangevuld.

Gedeputeerde Odile Wolfs: RAIL helpt de blik op de horizon te richten. Het biedt ons een gemeenschappelijk vertrekpunt van betrouwbaar cijfermateriaal. De partijen op de Limburgse arbeidsmarkt werken in toenemende mate samen om de problemen van de toekomstige arbeidsmarkt aan te pakken. Dan is het effectief als je geen discussies meer hoeft te voeren over de cijfers. Je kunt direct aan de slag om de problemen op te lossen, aldus Odile Wolfs. Daarom hebben de grote Limburgse gemeenten (Heerlen, Maastricht, Sittard-Geleen, Roermond, Venlo, Venray), de Provincie Limburg, UWV Werkbedrijf, VWL Samenwerkend Limburg enTechnocentrum Zuid-Limburg aan Berenschot opdracht gegeven voor RAIL.

In RAIL worden uitspraken gedaan voor de middellange en lange termijn, een periode die de conjuncturele beweging van de huidige kredietcrisis overschrijdt. Geconstateerd wordt dat het noodzakelijk is dat een groter percentage van de mensen die zouden kunnen werken, ook daadwerkelijk deelneemt aan het arbeidsproces. Dit om op den duur de sociale voorzieningen betaalbaar te houden tegen de achtergrond van de vergrijzing. Ook wijst RAIL sectoren aan waar zogenaamde kwalitatieve krapte heerst: er zijn met name goed opgeleide werknemers nodig voor de zorg en de techniek. Weliswaar is de arbeidsmarkt door de kredietcrisis nu wat ruimer. Investeren in kennis en scholing blijft echter een must voor een gezonde economische ontwikkeling, aldus RAIL.

RAIL nuanceert een aantal bestaande beelden. Er zijn bijvoorbeeld grote verschillen tussen de regios wat betreft de krimp van de bevolking. In Noord-Limburg treedt voorlopig nog nauwelijks krimp op, de beroepsbevolking neemt zelfs een beetje toe. Een andere nuancering die RAIL aanbrengt, is het beeld is dat de industrie is geconcentreerd in Zuid-Limburg. Noord-Limburg heeft feitelijk meer industrie en die krimpt bovendien minder dan elders in Limburg. Het opleidingsniveau in Zuid-Limburg is hoger dan in Noord-Limburg, vraag is in hoeverre het beeld vertekend wordt door de studenten aan de Universiteit Maastricht. En de werkgelegenheid is in Midden-Limburg geconcentreerd in Handel & Reparatie, Zorg en Industrie.

RAIL haalt een aantal mythes onderuit en geeft duidelijke richtingen aan, reageert Ramon Testroote. Uit RAIL blijkt bijvoorbeeld dat de perspectieven in de Landbouw inmiddels weer uitstekend zijn. Het is op basis van de informatie duidelijk dat wij zeer gericht beleid moeten gaan ontwikkelen, zowel wat betreft de doelgroepen als wat betreft de regio. Hij wijst met nadruk op de verschillen tussen Noord- en Zuid-Limburg. Midden-Limburg blijkt een tussenpositie in te nemen op het gebied van de afname van de beroepsbevolking, de vraag naar arbeidskrachten, het opleidingsniveau en de te verwachten vervangingsvraag (vraag naar arbeidskrachten om de plaatsen op te vullen die vrij komen wanneer mensen met pensioen gaan, arbeidsongeschikt worden of zich (tijdelijk) terugtrekken van de arbeidsmarkt). Daarom geeft RAIL niet alleen informatie over Limburg als geheel, maar ook per regio en voor de speerpuntsectoren Zorg, Logistiek, Retail & Horeca en Procestechniek.

RAIL kwam tot stand op basis van beschikbaar cijfermateriaal; er is aanvullend kwalitatief onderzoek gedaan. RAIL presenteert alle gegevens op www.RAILsite.nl. Daaruit kunnen beleidsmakers de voor hun relevante gegevens selecteren. Verder zijn er prognoses tot 2013 en gerichte aanbevelingen op diverse terreinen. Zo wordt aangeraden om het beleid op specifieke groepen (ouderen, vrouwen en allochtonen) te richten om te bereiken dat er op den duur meer mensen gaan meedoen op de arbeidsmarkt. In Zuid-Limburg zijn op dit gebied de grootste resultaten te behalen. Hier is ook de noodzaak het grootst omdat er opvolgers nodig zijn voor de vele mensen die de komende jaren met pensioen gaan. Verder wordt aangeraden om in te zetten op het verhogen en onderhouden van het opleidingsniveau van de beroepsbevolking. Het wordt in toenemende mate belangrijk dat jongeren een opleiding kiezen die aansluit bij de vraag op de arbeidsmarkt. Ook in studie- en beroepskeuzebegeleiding zou dus geïnvesteerd moeten worden. En ten slotte wordt vanuit arbeidsmarktperspectief aangeraden te investeren in de groeisectoren van de toekomst. De afgelopen weken zijn op basis van RAIL al enkele bijeenkomsten geïnitieerd om nieuwe mogelijkheden voor beleid te onderzoeken.

De rapportage van RAIL verscheen al tussen 1997 en 2004. Na een adempauze verschijnt nu de vernieuwde versie. Ditmaal voorzien van een eigen website met functionaliteit www.RAILsite.nl. De gebruiksmogelijkheden van de website zullen de komende jaren nog verder worden uitgebreid.

* Regionaal Arbeidsmarkt Informatiesysteem Limburg 2009

3-3-2009 15:37