Oranjewoud



Delegatie PetroChina op bezoek

Heerenveen, 3 maart 2009 - Een delegatie van PetroChina heeft onder begeleiding van advies- en ingenieursbureau Oranjewoud een bezoek gebracht aan Nederland. In China's snel groeiende economie neemt de aandacht voor veiligheid steeds meer toe. Oranjewoud/Save heeft onlangs in opdracht van PetroChina, samen met het Chinese consultancybedrijf ESD een onderzoek uitgevoerd naar veiligheid van bedrijven en hun omgeving. ESD is tevens één van de Inogen Partners, een wereldwijd netwerk van milieuadviesbureaus.

De delegatie van PetroChina bestond uit de directeur van de divisie "Pipeline Operations" Mr. Yuan en drie managers op het gebied van Environment, Health en Safety (EHS). Zij hebben enkele bedrijven in de Rotterdamse haven bezocht met als doel een beeld te krijgen van de wijze waarop Nederland omgaat met veiligheid, specifiek in de Olie en Gas branche.

Simpel en doeltreffend
Een bezoek aan de Rotterdamse brandweer maakte, als belangrijke schakel in de veiligheidsketen, ook onderdeel uit van het bezoek. De Chinese delegatie was erg onder de indruk van de Nederlandse implementatie van de internationale regelgeving op het gebied van brandbeveiliging en brandveiligheid. De Nederlandse maatregelen zijn vele malen simpeler en doeltreffender dan de Chinese.

Complex project
PetroChina is één van 's werelds grootste brandstoffenproducenten en tevens de grootste brandstofproducent van China met bijna vijftig productie-, raffinage- en opslaglocaties op het Chinese vasteland. Voor één van de opslagdepots gelegen in Chongqing heeft Oranjewoud/Save een veelzijdig en complex project uitgevoerd. Zo zijn de brandbeheersmaatregelen en het managementsysteem van deze locatie beoordeeld. Ook is een kwantitatieve risicoanalyse (QRA) opgesteld en een modelnoodplan met bijbehorende procedures en instructies gerealiseerd.

Vervolgopdracht
Een vervolgopdracht ligt in het verschiet. Zo gaat Oranjewoud/Save medewerkers van PetroChina opleiden in de QRA-systematiek. En wellicht krijgt Oranjewoud/Save de opdracht om nog twee of drie locaties door te lichten.
Tijdens het bezoek werd door Oranjewoud een presentatie gegeven over ondergrondse gasopslag en het leggen van pijpleidingen. De Chinese delegatie vindt deze werkzaamheden van Oranjewoud erg interessant. Oranjewoud zal dan ook een uitnodiging ontvangen voor deelname aan het projectteam van PetroChina dat zich de komende vijf jaar met deze activiteiten bezighoudt.