Stichting Wakker Dier

Gruwelijke dood vissen in strijd met beloftes
(3 maart 2009)
Stichting Wakker Dier start vandaag een radiocampagne tegen de onverdoofde slacht van vis. De campagne is een reactie op het uitblijven van de verdoving voor de slacht die de vissector vorig jaar beloofde. Tot op de dag van vandaag worden vissen echter nog steeds levend gestript (ingewanden verwijderd), levend ingevroren of in een zoutbad gegooid. Wetenschappers noemden de dodingmethode van vis eerder het ergste dierenleed in de vlees- en vissector. "Al sinds 1990 doet men loze beloftes en wordt er onderzoek gedaan naar diervriendelijkere slachtmethodes. Als vissen konden gillen zou het allemaal veel sneller gaan," aldus Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: "daarom gillen wij vanaf vandaag voor de vissen."

In augustus beloofde de voorzitter van het Productschap Vis (in Netwerk) dat de kweekvissen tilapia, paling en meerval, `binnen enkele maanden' als eersten zouden worden verdoofd voor de slacht. Nu, een half jaar later, blijkt dat de verdoving nog niet is ingevoerd. De drie soorten kweekvis worden nog steeds zonder verdoving geslacht: de ingewanden worden weggesneden, de vissen worden levend ingevroren of in zout gegooid. De pijnlijke doodstrijd duurt van enkele minuten tot meer dan een half uur.

In de uitzending van Netwerk vertellen wetenschappers van Imares dat een tilapia nadat deze is ingevroren nog bij bewustzijn is en dus kan voelen dat zijn ingewanden worden verwijderd. De vis zou zelfs nog kunnen voelen als hij de hete pan in gaat. De vis kan echter niet bewegen omdat hij is onderkoeld, en gillen kan hij ook niet. Meervallen ondergaan op grote schaal hetzelfde lot als de tilapia in de uitzending. Palingen worden levend in het zout gegooid om hen van hun slijmlaag te ontdoen. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat niet alleen de slijmlaag, maar ook de volledige opperhuid wordt weggebrand, terwijl de paling volledig bij bewustzijn is. Cosmetisch arts dr. Robert Schoemacher vergeleek dit eerder al met: "alsof over je hele lichaam tegelijk sigaretten worden uitgedrukt."

Viskweek is de snelstgroeiende voedselproducerende sector en groeit in Nederland sinds de jaren '90 met zo'n 11% per jaar. De hele viskweeksector produceerde in 2007 zo'n 11 ton vis (jaarverslag LEI 2007). De meest gekweekte vissen in Nederland zijn paling, meerval en tilapia. Wakker Dier zet zich in voor de kweekvissen, want voor vissen in kwekerijen bestaan geen welzijnsregels.

Volgens de wet moeten alle dieren snel en pijnloos worden gedood. Ondanks dat wetenschappelijk onderzoek in opdracht van de Europese Commissie uitwees dat vissen pijn, angst en stress ervaren, gelden voor vissen andere regels dan voor andere dieren. Dierwetenschappers verkozen in 2005 de gruwelijke slachtmethode van vissen als het ergste dierenleed in de vee- en vissector. Wakker Dier voert al jaren campagnes tegen de onverdoofde slacht van vissen. In 2001 al kondigde staatssecretaris Faber maatregelen aan tegen het vissenleed, maar deze plannen bleven na de val van het paarse kabinet in een la liggen. Na onderzoek van Wakker Dier riep een Kamermeerderheid landbouwminister Veerman op om in te grijpen. Veerman greep niet in, hoewel hij toegaf dat de slachtmethode niet acceptabel was.