Ministerie van Defensie

Europese politie leidt Afghaanse collega's op

3 maart 2009, 16.49 uur

Hoofdtaak van EUPOL is om de Afghanen te mentoren en trainen. Het hoofd van de politiemissie van de Europese Unie (EUPOL) in Afghanistan, de Deense Politiecommissaris Kai Vittrup, heeft in Tarin Kowt het nieuwe door Nederland opgezette politietrainingscentrum bezocht. Dit Provincial Training Center opent binnenkort officieel zijn deuren om er Afghaanse politieagenten op te leiden.

Het vergroten van theoretische en praktische kennis van de Afghanen is een taak die collega'suit de Europese Unie op zich nemen. Uiteindelijk moeten alle dienders in de Zuid-Afghaanse provincie de scholing van acht weken volgen.

Vittrup sprak met Nederlandse politiemannen van EUPL over hun werk tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Kamp Holland. Daarnaast had hij het over de rol van EUPOL in Uruzgan met de commandant Task Force Uruzgan, brigadegeneraal Tom Middendorp en de civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands. Vittrup beaamde dat de arbeidsomstandigheden lastig zijn. Het politietrainingscentrum is volgens de politiecommissaris daarom een grote stap voorwaarts voor EUPOL.

Politiemacht De Afghaanse overheid stelt zich ten doel om eind 2010 een goed opgeleide politiemacht van 82.000 man te kunnen inzetten.

Het politietrainingscentrum is een initiatief van Nederland om meer opleidingscapaciteit voor Afghaanse agenten te realiseren. In het pand in Uruzgan kunnen Afghaanse politieagenten in hun eigen regio getraind worden.

De Afghaanse overheid wil dat er eind 2010 een goed opgeleide politiemacht van 82.000 man inzetbaar is.Nederland vindt de komst van EUPOL naar Uruzgan belangrijk. Het laat zien dat ook de Europese Unie investeert in de opbouw en stabilisatie van Afghanistan