Ingezonden persbericht


Persbericht

Eerste hijsketting met succes aangebracht onder wrak MSC Napoli

3 maart 2009

Maritieme dienstverlener Global Response Maritime bv heeft met succes de eerste hijsketting aangebracht onder het laatste wrakdeel van het containerschip MSC Napoli. Het wrakdeel, het achterschip, ligt deels weggezonken in de zeebodem van Lyme Bay voor de Engelse zuidkust. Om de twaalf hijskettingen aan te kunnen brengen wordt onder het wrak door geboord. Bij de eerste boorproef is gebruik gemaakt van een op de zeebodem geplaatste boorinstallatie. Het is voor het eerst dat deze techniek in praktijk is toegepast.

De MSC Napoli is in januari 2007 tijdens zware storm in Het Kanaal in ernstige moeilijkheden geraakt en in Lyme Bay aan de grond gezet. In een eerste bergingsoperatie zijn alle containers gelost en bunkers verwijderd. Ook is het voorschip weggesleept voor sloop. Het resterende wrakdeel heeft een geschat totaalgewicht van 3.800 ton. Het is de bedoeling het achterschip, met een lengte van ongeveer 65 meter en een breedte van 36 meter, ter plekke te slopen.

Om het achterschip van de MSC Napoli te kunnen ontmantelen moet het wrakdeel worden gelicht. Hiervoor wordt onder het wrak geboord om twaalf hijskettingen aan te brengen. Deze operatie en het daarbij behorende duikwerk is uitbesteed aan DISA Maritime in Beerse, België. Het benodigde drijvend materiaal - twee pontons van ongeveer 140 meter lang en een kraanponton - wordt geleverd door Hapo International Barges in Ridderkerk. De pontons worden elk uitgerust met een grote mobiele kraan; één met een hijsvermogen van 500 ton en één met een hijsvermogen van 300 ton. Sleepboten en andere vaartuigen completeren de bergingsvloot.

De pontons, elk voorzien van twaalf speciaal ontworpen lieren (`ketting trek machines'), worden parallel

aan beide zijden van het wrak afgemeerd. De lieren zijn in opdracht van GR Maritime ontworpen en gefabriceerd door Hydrospex in Hengelo. De lieren hebben elk een trekvermogen van 250 ton. Wanneer de hijskettingen met de lieren verbonden zijn, worden de pontons geballast ter compensatie van het te hijsen gewicht. Tevens dient het ballasten om de pontons zo weinig mogelijk te laten bewegen in de deining.

Wanneer alle voorbereidingen zijn getroffen, zal het wrakdeel zo ver worden opgehesen dat het geheel vrijkomt van de zeebodem, waarin het is weggezakt. Vervolgens worden beide pontons met het wrakdeel er tussen in zodanig gedraaid en verankerd, dat beide met hun boeg in de richting van de wind en de zee komen te liggen. Speciale grondankers zullen daarna de pontons op hun plaats houden. Mocht het weer verslechteren, dan wordt het gehele wrak gevierd en tijdelijk op de zeebodem gezet.

Als het achterschip met behulp van de lieren op beide pontons zo ver is opgehesen dat delen van het wrak boven water komen, zal het slopen van het achterschip beginnen. De kranen op beide pontons zullen vervolgens de gesloopte wrakdelen ophijsen en op de pontons plaatsen waar ze in kleinere stukken kunnen worden gesneden.

Het slopen gaat door totdat het gewicht van het achterschip is teruggebracht naar ongeveer 1.200 ton. Daarna wordt beslist of het resterende wrakdeel in zijn geheel wordt gelicht met behulp van een grote drijvende kraan of dat met slopen wordt doorgegaan totdat de kranen op de pontons het laatste stuk kunnen optillen. De kranen zullen ook de schroef en het roer ophijsen. Deze beide onderdelen liggen reeds los van het schip op de zeebodem. Alle schroot zal worden afgevoerd naar Scheepssloperij bv in 's-Gravendeel.

Maritiem dienstverlener GR Maritime is opgericht door Klaas J. Reinigert en Paul Glerum, die beiden hun sporen in de bergingsindustrie hebben verdiend. Volgens Paul Glerum biedt de opruiming van de laatste restanten van de MSC Napoli de mogelijkheid om GR Maritime te ontwikkelen tot een algemene dienstverlener aan de scheepvaart.

Klaas Reinigert: ,,De proefboring is zó succesvol verlopen dat meteen de eerste hijsketting is aangebracht. We gaan nu snel verder met de volgende boringen. Tegen de zomer kan, als alles meezit, het wrak wordt opgehesen en gesloopt. Eind augustus moet de gehele operatie zijn afgerond."


* * * einde persbericht * * *

Noot voor de redactie,