Gemeente Hilversum

Eerste Starterscafé in Hilversum groot succes

publicatiedatum: vrijdag 27 februari 2009

Afgelopen woensdag 25 februari opende "Stichting Starter" voor het eerst haar deuren voor het zogenaamde STARTERSCAFÉ van Hilversum, het beginpunt voor de startende woningzoeker, in café/restaurant REX aan de Groest 23 te Hilversum. Bewust is er gekozen voor een laagdrempelige locatie waar aspirant woningzoeker op informele wijze zijn of haar vragen kon stellen aan specialisten op het gebied van Woningaanbod, Financiering, Notariaat en Starterslening en Koopsubisidie.

"Het was voor ons toch wel een verassing dat er zoveel mensen op afkwamen, zegt initiatiefneemster van het eerste Starterscafé in Hilversum, Marcelle le Feber. "Het is toch iets nieuws om in een relatief aparte omgeving, het is tenslotte toch een café, mensen te voorzien van informatie over de mogelijkheden voor de starters, maar blijkbaar spreekt deze laagdrempelige locatie deze doelgroep enorm aan. Ook ABN AMRO reageerde direct enthousiast om dit evenement te sponsoren. Het is een eerlijk en transparante manier van voorlichten die precies voldoet aan de wensen van de starters die in Hilversum grote behoefte hebben aan objectieve informatie," vervolgt Marcelle haar verhaal.

Voor De Hypotheekshop Hilversum was dit een nieuwe ervaring. "Ik heb al op vele starterdagen gestaan in mijn 10 jarige periode dat ik dit werk doe, maar zo'n succes voor een eerste keer had ik niet verwacht," aldus Vincent Mikkers van De Hypotheekshop Hilversum. "Het bijzondere aan deze avond was toch het contact met de starters, we hadden de tijd om 1 op 1 mensen te woord te staan in een ontspannen omgeving, mensen te voorzien van informatie waar ze echt op zitten te wachten, geen ellenlange verhalen en presentaties geven, maar gewoon gericht op de individu zelf. Een starter weet vaak niet wat de mogelijkheden voor hem of haarzelf zijn, is vaak niet bekend met de overheidsregelingen als "de Starterslening van de gemeente en de Koopsubsidie van de overheid". Door de starter hierover te informeren is er vaak toch meer mogelijk dan men denkt, maar ook de keerzijde hebben we moeten melden tegen sommigen, als er bijvoorbeeld een BKR verleden of heden is, dan wordt het toch vaak moeilijk om een passende financiering te realiseren, maar dat hoort nu ook eenmaal bij eerlijke voorlichting".

Ook Hans Heybroek en Dennis Pel van Gooiland Makelaardij zijn zeer te spreken over Stichting Starter. Stichting Starter heeft prima ingespeeld op de echte behoeften van de startende woningzoeker in Hilversum. Wij als makelaarskantoor merken toch vaak dat starters de weg nog niet zo goed weten hoe ze aan een geschikte en betaalbare woning kunnen komen. Door hun op geheel onafhankelijke manier voor te lichten weten ze precies welke mogelijkheden ze hebben en in sommige gevallen welke onmogelijkheden. De markt voor starters is nog steeds krap in Hilversum daar hebben starters om daar tussen te komen toch in veel gevallen hulp bij nodig. De makelaars van Gooiland Makelaardij, die de kunst van het aankopen goed verstaan, hebben goed kunnen uitleggen wat die tak van sport voor voordelen oplevert voor de starter.

STICHTING STARTER organiseert meerdere malen per jaar avonden waarin starters op de woningmarkt geïnformeerd worden over alle fases die komen kijken bij het kopen van een woning. De Stichting uit dit in de vorm van "het Starterscafé". Het Starterscafé wordt bijgestaan door een onafhankelijk makelaar, hypotheekadviseur en notaris. Alle informatie is na te lezen op www.stichtingstarter.nl.

Tot slot meldt Marcelle le Feber: "Wij zullen deze avond in Hilversum zeker gaan herhalen, gezien de behoefte die er is aan eerlijke en transparante voorlichting. Maar ook als er geen voorlichtingsavonden zijn kan men voor eerlijke informatie terecht bij STICHTING STARTER op de website of telefonisch 072-514 06 24."