Flanders InShape lanceert Thematisch Onderzoek

17/02/2009 11:02

FLANDERS INSHAPE

Persbericht

17/02/09

Bron: Flanders InShape

Op 17 februari 2009 lanceert Flanders InShape de eerste thematische oproep voor projecten rond productontwikkeling en design in Vlaanderen.

Thoughtleaders en opiniemakers uit de Vlaamse industrie, onderwijs, kennisinstellingen,- worden uitgedaagd hun kennis te bundelen en een project in te dienen rond een van de twee volgende thema's:

- Time to market : controle over ideëengeneratie.

- Time to market : meten en interpreteren.

- Value added by design.

Thematisch onderzoek sluit aan bij het reeds lopende "vraaggedreven onderzoek", waar consortia van verschillende partners projecten uitvoeren binnen de ruime scope van thema's van belang voor de Vlaamse industrie. In twee voorgaande calls werden reeds 7 projecten goedgekeurd en opgestart.

Bevraging van de industrie op verschillende fora, en op verschillende momenten binnen de laatste twee jaar brachten echter nog enkele onbehandelde gebieden aan het licht. Omdat Flanders inShape opgericht is met als doel net voor de bedrijven een meerwaarde te betekenen, werd besloten deze nog ongedekte thema's te omschrijven en te lanceren in een thematische call. Op deze manier komt Flanders InShape nog meer tegemoet aan de verwachtingen in de verschillende sectoren. Geen overbodige luxe, in tijden waarin de nood voor innovatie omgekeerd evenredig lijkt te zijn met de economische mogelijkheden.

De thematische projecten hebben als doel om de efficiëntie en effectiviteit van de productontwikkeling te verhogen en de concurrentiële positie van het bedrijf te verbeteren door het ontwikkelen van producten met hogere meerwaarde voor de klant.

Bedrijven die interesse hebben in de nog te bekomen resultaten mogen steeds contact opnemen met Flanders InShape. De resultaten worden immers ten behoeve van het bedrijfsleven verzameld en verspreid.

Waar de procedure rond thematisch onderzoek geënt is op de bekende procedure rond vraaggedreven onderzoek, ligt het voor de beoordeling dit keer enigszins anders. Projecten worden vooral beoordeeld op de kwaliteit van de aanpak en de competentie van de indieners. Immers, wie mikt op de top, werkt met de top!

Over Flanders InShape

Flanders InShape - competentiepool voor productontwikkeling en industrieel design - is ondermeer opgericht om de ontwikkeling van de toegepaste kennis rond productontwikkeling en design te ondersteunen en om deze kennis ten dienste te stellen van de Vlaamse industriële bedrijven.

Flanders InShape is een initiatief geboren in de schoot van Industrie Vlaanderen. De sectorfederaties Agoria, Fedustria en essenscia werken er nauw samen met gespecialiseerde dienstverleners, kenniscentra en het onderwijs. Onder impuls van de Vlaamse regering ontvangt de competentiepool bijna 5 miljoen euro Vlaamse overheidssteun voor de eerste vier jaar. Met die middelen zal Flanders InShape bedrijven adviseren en onderzoeksprojecten financieel ondersteunen.

De opstart van vraaggedreven- en thematische onderzoeksprojecten rond productontwikkeling en design is één van de belangrijkste opgaven van Flanders InShape en een primeur voor Vlaanderen.

De projecten in het kader van dit programma zullen voor 75% gesubsidieerd worden door Flanders InShape. De doelstelling van de projecten is de omzetting van academische kennis en onderzoeksresultaten in hanteerbare middelen met een snelle en aantoonbare toegevoegde waarde voor de Vlaamse industrie.

Uiterste indiendatum voor de vraaggedreven onderzoekprojecten werd vastgelegd op 17 april 2009. Alle vragen betreffende deze thematische oproep kun u richten aan Remco Lenstra, coördinator kennisontwikkeling bij Flanders InShape.

Timing :

1. Lancering oproep : 16/02/2009

3. Uiterste datum indienen : 17/04/2009

4. Beoordeling door Raad van Bestuur Flanders InShape: 19/05/2009

Informatiesessie

Flanders InShape organiseert op 3 maart 2009 van 14 tot 16 uur in de kantoren van Centexbel-Gent Technologiepark 7, BE-9052 Zwijnaarde, een informatiesessie als toelichting over de thematische onderzoeksprojecten.

Deelname is gratis, mits inschrijving via nieuws@flandersinshape.be .

Voor meer informatie surf naar www.flandersinshape.be

Op deze site vindt u vanaf 18/02/2009 alle praktische informatie.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel