Raad van State


dinsdag 3 maart 2009

Zitting over de weigering door de burgemeester van Rotterdam om een exploitatievergunning te verlenen aan kamerverhuurbedrijf Royal Rooms voor het verhuren van kamers aan klanten tegen vaste huurtarieven per tijdseenheid aan de Bergweg in Rotterdam. De burgemeester heeft de vergunning geweigerd, omdat het kamerverhuurbedrijf volgens hem had moeten nagaan of twee Bulgaarse vrouwen, die gebruik maakten van die kamers, legaal in Nederland verbleven. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Rotterdam staat dat een vergunning onder meer kan worden geweigerd als er aanwijzingen zijn dat er personen werkzaam zijn in strijd met het Wetboek van Strafrecht, de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) of de Vreemdelingenwet. De rechtbank in Rotterdam heeft in juni van vorig jaar een eerder beroep van het bedrijf gegrond verklaard, omdat de vrouwen niet in strijd met de Wav of de Vreemdelingenwet werkten. De burgemeester had volgens de rechtbank de vergunning niet mogen weigeren vanwege het feit dat het bedrijf geen onderzoek heeft gedaan naar de al dan niet legale verblijfsstatus van de vrouwen, omdat deze 'onderzoeksplicht' geen weigeringsgrond is die in de APV wordt genoemd. De burgemeester is het niet eens met die uitspraak en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200805427/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan Thermphos International voor sinter- en fosforfabrieken aan de Haven in Ritthem (gemeente Vlissingen). De stichting Natuur en Milieu en de Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) komen tegen de vergunning in beroep. Zij vinden dat de fabrieken op jaarbasis te veel stof, cadmium, lood, fluoriden en dioxinen mogen uitstoten. De normen in de vergunning zouden te ruim zijn, aldus de stichting en de MOB. Ook vrezen zij voor aantasting van het nabijgelegen beschermde natuurgebied de Westerschelde en vinden zij dat het college meer geluidsbelasting heeft toegestaan dan het bedrijf nodig heeft. (zaaknummer 200803142/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Boxmeer heeft verleend aan Intervet International voor het ontwikkelen, produceren en verkopen van met name diergeneesmiddelen aan de Wim de Körverstraat in Boxmeer. De vergunning maakt uitbreiding van het farmaceutische bedrijf mogelijk. Omwonenden vrezen voor hun veiligheid, omdat in het bedrijf met genetisch gemodificeerde organismen wordt gewerkt. Ook worden er gevaarlijke stoffen opgeslagen, aldus de omwonenden. Verder vinden zij dat het college had moeten eisen dat het bedrijf een milieueffectrapport opstelt. Tenslotte zijn zij het niet eens met de verruiming van de toegestane geluidsbelasting in de nachtperiode. Zij vrezen daardoor hinder te ondervinden. De omwonenden verzoeken de Raad van State de vergunning - in afwachting van de behandeling van het beroep - te schorsen. (zaaknummer 200900705/2)

12.30 uur

Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Terschelling van het verzoek van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) om een aanlegplaats in de haven van Terschelling. Het college heeft het verzoek afgewezen, omdat de ruimte in de haven te beperkt is voor nog een veerboot. Bovendien staan er diverse veranderingen op stapel. Zo zal er volgens het college worden gewerkt aan voorstellen om de haven opnieuw in te richten. Het college wil graag dat de bedrijven die een veerverbinding (gaan) onderhouden gebruik maken van de aanlegplaatsen die al aanwezig zijn. Het ontstaan van nieuwe verkeersstromen voor de nieuwe veerdienst zal leiden tot overlast en is niet doelmatig, aldus het college. De rechtbank in Leeuwarden heeft een eerder beroep van de veerdienst gegrond verklaard, omdat het college de aanvragen van EVT en de Terschellinger Stoomboot Maatschappij (TSM) tegelijkertijd in behandeling had moeten nemen, omdat zij zagen op dezelfde ligplaats. Verder had het college volgens haar onder meer beter moeten motiveren waarom nieuwe verkeersstromen die de passagierstromen zullen opleveren, afdoen aan een doelmatig gebruik van de haven. Een en ander klemt volgens de rechtbank te meer, omdat de TSM inmiddels wèl een tweede ligplaats in de haven heeft gekregen. Het college is het niet eens met die uitspraak en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De vraag of en hoe aan EVT moet worden toegestaan om naast TSM een veerverbinding te exploiteren tussen Terschelling en Harlingen komt in deze zaak overigens niet aan de orde. (zaaknummer 200805332/1)

14.15 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van De Ronde Venen heeft verleend voor het bouwrijp maken van een terrein ten westen van de kern van Vinkeveen. De vrijstelling ziet op het dempen en aanleggen van een aantal sloten, het ophogen en egaliseren van het terrein en het aanbrengen van riolering en leidingen in de bodem. Dit alles ten behoeve van het nieuwbouwproject Westerheul IV. Een aantal omwonenden vreest voor verkeerstoename door het project. Verder vinden zij dat er beter onderzoek had moeten worden gedaan naar de wateroverlast die ontstaat als gevolg van het bouwrijp maken van het terrein. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is al eerder (7 oktober 2008) op zitting behandeld. Tijdens die zitting hebben de omwonenden het rapport van de Commissie Remkes ingebracht over de juistheid en volledigheid van eerder gedane onderzoeken naar water en bodemdaling in het gebied Groot Mijdrecht Noord. Om partijen de gelegenheid te geven dit rapport te bestuderen is de zitting toen geschorst. Vandaag wordt de behandeling voortgezet. De zitting zal vooral gaan over dat rapport. (zaaknummer 200801899/1)