Ingezonden persbericht

Persbericht: Hoe denkt de Nederlandse restaurantwereld over de Restaurant Week?

03-03-2009, door http://www.knoopjelos.nl/

5e editie Restaurant Week van start

Op maandag 2 maart is de 5e editie van de Nationale Restaurant Week gestart. Het culinaire evenement dat tegenwoordig tweemaal per jaar georganiseerd wordt biedt geïnteresseerden de kans voor 25 euro te dineren in één van de ruim 800 deelnemende restaurants. Ook sterrenzaken doen mee aan de Restaurant Week. De tarieven bij de door Michelin bekroonde restaurants liggen echter hoger, namelijk 35 euro.

Maar wat is nu eigenlijk de opinie van de Nederlandse restaurantwereld omtrent de Restaurant Week? Zorgt het volgens hen voor een grotere bereidheid om uit eten te gaan, wat vindt men van de organisatie, en hoe denkt men over de kosten die deelname met zich meebrengt? Knoopjelos, één van de meest prominente restaurant recensie-websites van Nederland (www.knoopjelos.nl), vroeg daarom ruim 600 restaurants uit haar database naar hun mening over de Nationale Restaurant Week via een uitgebreide enquete.

Wat vindt culinair Nederland van de Restaurant Week?

Uit het onderzoek bleek dat de Nationale Restaurant Week positief wordt beoordeeld. Het gemiddelde cijfer voor het initiatief komt uit op een 7,5, waarbij 52,3% een rapportcijfer 8 gaf. Slechts 10,2% gaf een onvoldoende. Ook de organisatorische uitvoering werd gewaardeerd met een dikke voldoende, te weten een 7,2. Maar liefst 63,7% van de respondenten gaf een cijfer 7 of 8 aan de organiserende parij. Als meest prominente reden werden hierbij de reclamefunctie en het grote aantal reserveringen dat de Restaurant Week met zich meebrengt genoemd.

Toch werden door de restaurants ook punten van kritiek gemeld. 46,3% vindt de kosten voor deelname hoog tot zeer hoog. Met name het verplichte lidmaatschap van organiserende partij Diningcity, dat noodzakelijk is voor deelname, en de lage marges die voortkomen uit de vaste, lage menuprijs worden als reden opgegeven.

Consumenten met een American Express creditcard kregen van de organisatie ongeveer een week vóór de rest van Nederland reeds de mogelijkheid om te reserveren. Van de respondenten die hiervan op de hoogte waren staat 6 van de 10 restaurants negatief tegenover een dergelijke splitsing in het moment van reservering. Als belangrijkste reden wordt door deze restaurants gemeld dat dit volgens hen haaks staat op de initiële insteek van het evenement, en 66,7% pleit derhalve voor gelijke kansen voor alle gasten.
Meerdere restaurants gaven aan hierdoor al compleet volgeboekt te zijn voor 4 februari, de officiële begindatum voor reserveringen.