Socialistische Partij

SP Noord-Holland

Provincie jaagt busreizigers de auto in


03-03-2009 * Als het aan Gedeputeerde Staten (VVD, PvdA, CDA en GroenLinks) van Noord-Holland ligt, gaan busreizigers straks meer betalen voor hun reizen in de spitsuren dan nu het geval is. Het college is van plan om bij de aanbesteding van het openbaar busvervoer in de Gooi en Vechtstreek de tarieven in de bus te verhogen tijdens de spits. De SP vindt het openbaar vervoer in Nederland al duur genoeg en is daarom een tegenstander van de prijsverhogingen.

Desgevraagd gaf ook GroenLinks aan de prijsverhogingen niet zo te zien zitten, maar een hard 'nee' viel niet te beluisteren uit de mond van GroenLinks-woordvoerder Harmen Binnema. Liesje Klomp (PvdA) reageerde gepikeerd toen de SP veronderstelde dat de PvdA wel een voorstander van de prijsverhogingen zou zijn. Na afloop van haar betoog heeft de PvdA echter niet aangegeven een tegenstander van de duurdere buskaartjes te zijn. In plaats daarvan kondigde de PvdA aan daar tijdens de volgende behandeling van de aanbestedingsprocedure op terug komen. Dat zal rond juni 2009 het geval zijn.

De SP zal tijdens die vergadering nogmaals aan GroenLinks en PvdA vragen zich klip en klaar uit te spreken tegen de prijsverhogingen. Wij trappen in ieder geval niet in de verhalen van gedeputeerde Cornelis Mooij (VVD) en het CDA het toch wel erg "links beleid" van het college is. Natuurlijk is ook de SP geen tegenstander van het verlagen van de prijzen in de daluren, maar als dit gekoppeld wordt aan een prijsverhoging in de spitsuren dan is het volgens ons een onwenselijke maatregel en behoorlijk rechts.

Harald Bos: "Met dit soort beleid straft de provincie de mensen die in de spits met de bus reizen. Zij veroorzaken immers geen files, waarvoor de provincie diep in de buidel moet tasten voor het aanleggen van nieuwe wegen en het verbreden van bestaande wegen. Als het college deze plannen doorzet, toont het weer eens aan met de verkeerde uitgangspunten met het verkeersbeleid bezig te zijn. Vooral van GroenLinks en PvdA zou mij dat erg tegenvallen".