Socialistische Partij

SP Noord-Holland

College bagatelliseert de busproblemen in Noord-Holland Noord

03-03-2009 * Volgens de SP valt de werkelijkheid waar te nemen in de samenleving. Niet in papieren documenten, zoals Gedeputeerde Staten doen. Volgens de collegepartijen VVD, PvdA, CDA en GroenLinks zijn er geen grote problemen met het busvervoer in het noorden van de provincie. "Wij herkennen ons niet in het geschetste beeld dat er grote problemen zouden zijn bij de nieuw aanbestede concessie. De problemen die er zijn, zijn gezien de omvang van de concessie en de grootte van de doorgevoerde wijzigingen beperkt" antwoordt het college op de vragen die de SP over de busproblemen heeft gesteld. Daarmee negeert het college de vele klachten die sinds 14 december 2008 bij de provincie en de vervoerder binnenstromen.

SP-statenlid Bert Putters nam de proef op de som en reisde vanochtend vroeg met bus 158 van Den Oever naar Schagen. Lees hieronder zijn verslag.

Het is 07.09 uur en er staat wat schooljeugd op het busstation van Den Oever te wachten voor de bussen naar Leeuwarden, Hoorn en Schagen. Volgens een reizigster uit Wieringen, woonachtig in Hippolytushoef, schijnt het een survivaltocht te zijn, juist met deze bus. Er stappen drie reizigers in. Precies om 07.11 uur vertrekt de bus richting het dorp Den Oever en bij de eerste haltes, Oeverdijk, Vlieterstaat en Hofstraat, stappen gemiddeld twee tot drie reizigers op. Op Oosterland slechts een. Stilte voor de storm zegt de chauffeur. En hij heeft gelijk.

In Hippo, zoals de bewoners zelf zeggen, stappen maar liefst negentien reizigers in en alle zitplaatsen zijn vol. De volgende haltes zorgen nog voor een massale toeloop en met 38+2 en zo'n 20 staande reizigers zit de bus vol. "Ik stapte eerder bij halte N99 in, maar rij nu alvast op de fiets naar De Weel voor een zitplaats, want de hele weg staan is voor mij geen optie meer" zegt een reiziger. Vanaf gisteren hebben ze (Connexxion) een 24-persoonsbusje ingezet om de reizigers van Slootdorp (Wieringermeer) voor mij uit te vegen. Anders was het nog drukker geweest", vertelt de buschauffeur.

Hieruit blijkt dat Connexxion daadwerkelijk wat gedaan heeft aan de klachten van Sonja Mulderij. "Maar een uur in een bus staan over soms slechte wegen is geen pretje voor ouderen, laat staan voor jongeren", zegt zij. "Voorheen was het veel minder druk richting station Anna Paulowna en was het verspreid over verschillende bussen. Ook de schoolbus naar Schagen had je toen". We naderen de Slikkerdijk en inderdaad hier mag zeker wat gedaan worden aan de weg. Jammer dat dit geen provinciale weg is maar een van het hoogheemraadschap.

Nadat ik de enquêtes ingevuld heb teruggekregen komen de tongen los. "Wij zijn regulier te laat op school. Neem ik een bus eerder dan ben ik een uur te vroeg, zegt een meisje uit de tweede klas van de Havo. Kom ik eerder uit school, om ongeveer 12.00 uur, dan moet ik twee uur wachten. Want eerder gaat er geen bus naar Den Oever. Dan neem ik maar de trein naar Anna Paulowna en komt mijn moeder mij ophalen van het station".

Sonja heeft geen andere keus. Al heeft zij zich bij het slechte winterweer, vanwege de slechte en nauwe wegen, door haar moeder weg laten brengen naar het station van Anna Paulowna. "Ik begrijp niet dat zij deze bus helemaal laten omrijden op het laatste stuk. Hier stappen nooit mensen meer in en uit. Dan zijn wij ook eerder in Schagen en die andere weg is een stuk veiliger", hoor ik weer van anderen. Men is duidelijk zichtbaar blij dat er eindelijk iemand eens komt kijken naar de survivaltocht van Den Oever naar Schagen.

Alle enquêtes werden ingevuld. "Soms is de bus helemaal vol en dan moeten er kinderen blijven staan. Openbaar vervoer in Noord-Holland Noord, leuker kunnen wij het niet maken." Het is 08.09 uur. Bus 158 komt precies op tijd aan op station Schagen. "Zo dan heb ik even tijd voor een bakkie koffie", groet Sonja ons. Haar trein vertrekt tien minuten later. Die aansluiting is dus wel goed. Wij zijn dan al een uur onderweg.

Bert Putters.