Ingezonden persbericht


Belangrijke Van Gogh op TEFAF Maastricht

13 t/m 22 maart 2009

Het topstuk van de internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF Maastricht is dit jaar wederom een schilderij van Van Gogh. Vincent van Gogh heeft Het park van het ziekenhuis Saint-Paul in oktober 1889 tijdens zijn verblijf in deze psychiatrische inrichting geschilderd. Het schilderij hangt sinds 1963 in een Zwitserse privécollectie en wordt nu door Dickinson (Londen en New York) te koop aangeboden op TEFAF Maastricht. De vraagprijs bedraagt ca. ¤ 25 milljoen.

Vorig jaar bracht dezelfde kunsthandel Van Goghs Kind met een sinaasappel (L'Enfant á l'Orange) naar Maastricht. Dit schilderij is naar een particuliere verzamelaar gegaan.

Toelichting op Van Gogh, Het park van het ziekenhuis Saint-Paul

Met zijn vrijwillige opname in het psychiatrische ziekenhuis Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy-de-Provence brak een vruchtbare artistieke periode voor Vincent van Gogh aan. Hij vond geestelijk rust in het tekenen en schilderen van de tuin en de omgeving van het ziekenhuis. Het park van het ziekenhuis Saint-Paul
, dat Van Gogh in oktober 1889 schilderde en dat nu op TEFAF Maastricht te koop wordt aangeboden, is hier een prachtig voorbeeld van.

Waarschijnlijk heeft Vincent van Gogh dit schilderij opgehangen in een cel die hij tijdens zijn verblijf in de inrichting tussen mei 1889 en mei 1890 had ingericht als atelier. Hij maakte een aquarel van dit tijdelijke atelier waarop het schilderij dat op TEFAF te koop wordt aangeboden rechts van het raam lijkt te hangen.

Eenmaal in de inrichting werd hij meteen gegrepen door de tuin. Hij schreef aan zijn broer Theo: 'Sinds ik hier ben heb ik voor mijn werk genoeg aan de verlaten tuin met pijnbomen, waaronder verwaarloosd lang gras en onkruid groeit en ik ben nog niet buiten geweest.'

De volgende passage uit een brief aan Theo heeft mogelijk ook betrekking op Het park van het ziekenhuis Saint-Paul: 'Ik heb ook twee gezichten op het park en het ziekenhuis gemaakt, waarop deze plek heel aangenaam lijkt. Ik heb geprobeerd het park te reconstrueren zoals het er oorspronkelijk moet hebben uitgezien; eenvoudig, met het accent op het trotse, onveranderlijke karakter van de pijnbomen en de ceders tegen het blauw'.

Emma Ward, directeur van Dickinson: 'De kleuren en de penseelstreek van het schilderij zijn karakteristiek voor Van Goghs gepassioneerde en expressieve stijl van zijn laatste levensjaar. Wij zijn er heel blij mee dat we zo'n belangrijk schilderij te koop kunnen aanbieden.'

Internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF Maastricht

TEFAF Maastricht wordt algemeen gezien als de meest invloedrijke kunst- en antiekbeurs ter wereld. Een recordaantal van 239 handelaren neemt deel aan de 22ste editie van TEFAF, welke ook qua oppervlakte de grootste ooit is. De beurs vindt plaats van 13 t/m 22 maart in het MECC in Maastricht. Vrijwel elke kunstvorm is er vertegenwoordigd: oude meesters, impressionisten, moderne en hedendaagse kunst, meubels, zilver, keramiek, porcelein, juwelen, Aziatische en etnografische kunst, oudheden, manuscripten enz. Nieuw dit jaar is de sectie TEFAF Design met 20ste-eeuws design en toegepaste kunst. Wat al deze specialisaties verbindt is hun kwaliteit. Elk kunstwerk wordt door 155 internationale experts in 25 keuringscommissies gecontroleerd op kwaliteit, authenticiteit en conditie.

AXA Art is hoofdsponsor van TEFAF
2009

AXA Art is de wereldleidende kunstverzekeraar met verzekeringen op maat voor een brede waaier van cliënten, van de beginnende tot aan de meest gerespecteerde verzamelaars van de wereld, kunstenaars, musea, galerijen, internationale leningen en tentoonstellingen. AXA Art is hoofdsponsor van TEFAF 2009. www.axa-art.com.



Ingezonden persbericht