Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Hilversum, 4 maart 2009

Onderzoek van Free Voice wijst uit:
TV in ontwikkelingslanden geeft kinderen nauwelijks informatie

De meeste kinderen in ontwikkelingslanden hebben geen tot weinig toegang tot begrijpelijke en onafhankelijke informatie via televisie of internet. Dat blijkt uit het mondiale onderzoek 'Kindertelevisie in ontwikkeling', een actueel overzicht van de stand van kindertelevisie, dat Free Voice heeft uitgevoerd in dertig ontwikkelingslanden.

De onderzoeksresultaten verschaffen inzicht in wat kinderen op televisie kunnen zien in dertig landen, waar gemiddeld 40% van de bevolking jonger is dan 15 jaar. Het onderzoek toont aan dat omroepen in de meeste ontwikkelingslanden kinderen niet als serieuze doelgroep zien. In slechts zeven van de dertig onderzochte landen kan nieuws onafhankelijk (ongecensureerd) geproduceerd worden. Uit de analyse van de landenrapporten blijkt dat het aanbod en de kwaliteit van kinderprogrammering parallel loopt aan de mate van persvrijheid: hoe meer vrijheid, hoe meer en betere kinderprogramma's er geproduceerd worden.

Van de in totaal 2065 televisiestations, die in de 30 onderzochte landen uitzenden, is bij slechts een klein deel sprake van een kinderprogrammering. Meestal bestaat deze uit horizontale (dagelijkse) programmering van bekende internationale cartoons, zoals 'Spongebob' en 'Dragon Balls Z'. In de meeste landen worden maar een paar kinderprogramma's lokaal geproduceerd. Deze lokale producties zijn meestal spelletjesprogramma's en schoolsoaps.

In verschillende landen is in de afgelopen jaren wel een aantal kwalitatieve kinderprogramma's geproduceerd, maar de meeste zijn alweer stopgezet. Dit als gevolg van een combinatie van te hoge productiekosten, te lage kijkcijfers en een gebrek aan politieke en maatschappelijke steun. In geen van de onderzochte landen (8 in Latijns-Amerika, 10 in Afrika, 2 in het Midden-Oosten en 10 in Azië) wordt op dit moment een educatief nieuwsprogramma voor kinderen uitgezonden, zoals het jeugdjournaalconcept.

Free Voice, de Nederlandse organisatie die zich inzet voor persvrijheid in ontwikkelingslanden, heeft onder de noemer Kids News Network (KNN) sinds 2004 in 7 ontwikkelingslanden jeugdjournaals opgezet, die allen na anderhalf jaar steun zelfstandig zijn blijven uitzenden: in Sruiname, Afghanistan, Zuid-Afrika, Zambia, Peru, Indonesie en Birma.

Het onderzoek 'Kindertelevisie in ontwikkeling' heeft Free Voice uitgevoerd om een goed onderbouwde keuze te kunnen maken voor nieuwe landen waar de komende jaren KNN jeugdjournaals kunnen worden opgezet. Het onderzoek is uitgevoerd in 2007 en 2008 door 13 veelal lokale media experts. De onderzoekers hebben aan de hand van een vaste vragenlijst gericht gekeken naar welke publieke en commerciële omroepen in staat zouden zijn een kwalitatief en duurzaam jeugdjournaal te produceren. De specifieke aanbevelingen voor Free Voice zijn weggelaten uit het openbare overzicht. Desondanks biedt het onderzoek een interessant inzicht in de leefomgeving van kinderen, de mate van mediavrijheid in de verschillende landen en specifiek de staat van kindertelevisie. Daarom biedt Free Voice deze resultaten als 'open source' beschikbaar aan andere media- en ontwikkelingsprofessionals en het onderwijs.

Op de website freevoice.nl vindt u een wereldkaart met daarop de landen aangegeven waar het onderzoek is uitgevoerd. Door op een land te klikken verschijnt er een infoscherm met de conclusies en landenfeiten. Door daaronder op de 'download' knop te klikken, krijgt u een 5 pagina lange samenvatting van het onderzoek in PDF formaat De samenvattingen van alle onderzoeksrapporten zijn gratis te downloaden op freevoice.nl

Noot voor de redactie: