Ingezonden persbericht


www.smvp.nl

woensdag 4 maart 2009
Burgeringrijpen
Een onderzoek naar ingrijpen door burgers bij situaties van (dreigende) criminaliteit en overlast

De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie heeft zich de afgelopen decennia op verschillende wijzen beziggehouden met de vraag of, en zo ja hoe, de rol van burgers bij het verminderen van onveiligheid vergroot kan worden. Zo is de SMVP, samen met anderen, actief geweest bij het bevorderen van sociale zelfredzaamheid.

De voorzitter van de SMVP, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, heeft in 2006 een lezing gehouden met de titel 'Zit heldenmoed ons in het bloed?'. Daarin heeft hij toen aandacht gevraagd voor de implicaties van de wens van de Nederlandse overheid dat burgers een actieve bijdrage leveren aan veiligheid.

In de eerdere uitgave Tussen eigen verantwoordelijkheid en eigenrichting (SMVP, 2007), die inzoomt op het noodweerbeginsel, blijkt dat het voor burgers veelal onduidelijk is wat er van hen wordt verwacht in acute onveiligheidsituaties en dat het daarnaast onhelder is, wat zij in zo'n situatie wel en niet mogen doen. De publicatie 'Burgeringrijpen. Een onderzoek naar ingrijpen door burgers bij situaties van (dreigende) criminaliteit en overlast' van Mette Meerdinkveldboom, Jan Terpstra en Ybo Buruma, is een onderdeel van een project van de SMVP en het Fonds Slachtofferhulp over burgermoed. In deze publicatie gaat het vooral om de omgang van burgers met onrecht, variërend van overlast tot misdaad. Daarbij handelt het om praktische en normatieve vragen. Het gaat in dit onderzoek om burgers die óf zelf slachtoffer zijn van crimineel gedrag óf die zagen dat een ander slachtoffer werd, en ingrepen.

De publicatie kan bij het bureau van de stichting worden besteld. De kosten bedragen ¤ 15,- (exclusief verzendkosten en 6% BTW).

Adres wijzigen / Uitschrijven Hosting door YourMailingListProvider