Ingezonden persbericht


Persbericht, 4 maart 2009

Obama lezingen in De Kamers
met Lisette Thooft, Huub Oosterhuis, Marcel Derkse en Fred Matser

In de komende maanden organiseert De Kamers, huis voor cultuur en ontmoeting in Amersfoort, een serie 'Obama-lezingen'. De lezingen dragen de naam van de nieuwe Amerikaanse president, omdat hij voor velen de belichaming is van een nieuw elan en een hoopvol perspectief. Een aantal prominente denkers en schrijvers geven hun eigen invulling aan de boodschap van Barack Obama dat elk mens verantwoordelijkheid heeft en dat wij als mensheid aan het begin staan van een nieuw tijdperk met andere verhoudingen en veel nieuwe maatschappelijke, politieke en spirituele idealen.

Zondag 5 april, 12.00 uur: Lisette Thooft
Lisette Thooft is redacteur van VolZin en schrijft voor onder andere Happinez, Libelle, Balance en Hide&Chic. Ook schreef zij een aantal boeken. De laatst verschenen titel is 'Alchemie van de liefde' - Het geheim van de strijd, en hoe relatieconflicten je helpen om de Steen der Wijzen te vinden, waarin ze oude alchemistische principes toepast op hedendaags liefdesrelaties.

Zondag 3 mei, 12.00 uur: Huub Oosterhuis
Huub Oosterhuis studeerde wijsbegeerte, Nederlandse taal- en letterkunde en theologie. In 1964 werd hij tot priester gewijd. Vanaf 1965 is hij verbonden aan de Amsterdamse Studenten ecclesia. Sinds eind jaren vijftig schrijft en publiceert Oosterhuis met grote regelmaat teksten: liederen en gebeden voor een nieuwe Nederlandse liturgie, theologische essays en vrije poëzie.

Zaterdag 23 mei, 15.00 uur: Marcel Derkse 'Over het lef om te leven' Marcel Derkse's belangstelling ging sinds zijn jonge jaren uit naar levensvragen rond ziekte en gezondheid, zingeving en bezieling, onderwijs en levenskeuze. Vanaf zijn achttiende begeleidde hij groepen rond spiritualiteit, zin- en vormgeving. Zijn zoektocht bracht hem bij diverse leraren en stromingen en uiteindelijk bij een mystieke soefi-orde. Daaruit zijn verschillende organisaties voortgekomen: Tara in Rotterdam (opgericht in 1983), de Hoeve in Cothen (1987), de Voorde in Steijl (1989) en Laag Zuthem (2000). Organisaties die in brede maatschappelijke kring als baanbrekend zijn gezien en geaccepteerd. Zijn huidige werk omvat: schrijven, onderricht, visie ontwikkeling. Zijn nieuwste boek komt in april uit. In deze lezing spreekt hij over lef, levenslust, hoop en vasthoudendheid.

Zondag 7 juni, 12.00 uur: Fred Matser
Al op jonge leeftijd kreeg Fred Matser door familieomstandigheden de leiding over van het familiebedrijf Johan Matser projectontwikkeling bv. Jaren later besloot hij de wereld van het zakenleven te verruilen voor een andere rol: op allerlei plaatsen in de wereld in verschillende vormen mensen te helpen in hun eigen kracht te komen en verantwoordelijkheid te nemen. Ruim 25 jaar zet Fred Matser zich in diverse hoedanigheden in - als oprichter, voorzitter of bestuurslid - bij verschillende (inter)nationale initiatieven. Hij is van mening dat met de komst van Obama, die ondermeer in zijn inaugurele speech het WIJ benadrukt, een nieuwe tijd aanbreekt waarbij we met elkaar de kans hebben om de disfunctionele, naar buiten gerichte macht terug te brengen naar de innerlijke macht; die van een harmonisch gebruik van hart, hoofd en ziel. Het leren te denken door ons hart en te voelen door ons hoofd is daarbij een weg om dit te bereiken.

Kosten per lezing 15 euro (incl. koffie/thee). De bijeenkomsten duren 90 min. Na afloop is er op alle dagen (behalve 23 mei) de mogelijkheid tot lunchen in de Eetkamer van De Kamers. Reserveren via www.dekamers.nl, info@dekamers.nl of 033-2012343 (apart reserveren voor de maaltijd).



Ingezonden persbericht