Technische Universiteit Delft

Globalisering in spiegelbeeld
door M&C

Verwestersing in India, veroostersing in Nederland

04 maart 2009 | 20:15 uur
plaats: DOK, Vesteplein 100, Delft

door Mario Rutten

Moderne middelen van transport en communicatie, zoals televisie en internet, hebben in de afgelopen decennia grote delen van de wereldbevolking dichter bij elkaar gebracht dan ooit tevoren. De explosieve toename in migratiebewegingen, goederenstromen en financiële transacties versterkt het idee van de wereld als een global village. Vaak stellen we globalisering gelijk aan verwestersing, de verspreiding van invloeden vanuit Europa en Amerika naar de rest van de wereld. Het omgekeerde is veroostersing, de verspreiding van invloeden vanuit het Oosten naar het Westen. Die krijgt veel minder aandacht en wordt vaak als een bedreiging gezien. Maar verwestersing van het Oosten en veroostersing van het Westen zijn nauw met elkaar verweven en ze kennen een lange geschiedenis.

Nu India op steeds meer aandacht van de westerse wereld mag rekenen, is het beeld dat men in Nederland heeft van India flink aan het veranderen. Waar het land vroeger alleen geassocieerd werd met armoede, milieu vervuiling en sociaal onrecht, is er nu ook meer aandacht voor Bollywood en de snel opkomende Indiase IT industrie. Toch blijft dit een erg beperkt beeld dat nog steeds op stereotiepen leunt. Zo is er nog maar weinig aandacht voor het moderne leven van alledag in de Indiase steden en op het platteland; een leven dat sterk gekleurd lijkt door westerse beïnvloeding, hoewel daar ook vraagtekens bij kunnen worden gezet. Interessant genoeg lijkt men zich nog minder bewust van het feit dat India meer en meer een stempel drukt op het dagelijkse leven hier in het westen. Naast aandacht voor de verwestersing van Azië in historisch perspectief is het daarom van even groot belang aandacht te besteden aan de veroostersing van Europa, en de relatie daartussen.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Etnogafische Vereniging Delft, www.verreculturendelft.nl

Mario Rutten is hoogleraar Vergelijkende Antropologie en Sociologie van Azië aan de Universiteit van Amsterdam. De vergelijkende studie van Azië en Europa staat centraal in zijn werk, zie ook zijn website.

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 18 februari 2009