Gerechtelijke organisatie

Eerste digitale zitting bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven

Den Haag, 19 februari 2009 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is in april 2008 gestart met de pilot digitaal dossier.
Met deze pilot, die deel uitmaakt van het project `Digitaal Procederen Bestuursrecht' en aansluit op de pilot van de rechtbank Rotterdam, wordt beoogd zoveel mogelijk papierloos te werken. Mededinging- en telecomzaken zijn onder meer het onderwerp van de pilot. Op 4 maart 2009 zal de eerste digitale zitting worden gehouden.

In het kader van de pilot wordt momenteel in een tiental zaken digitaal geprocedeerd. Nadat de procespartijen door middel van het ondertekenen van een convenant hun medewerking aan de pilot hebben toegezegd, krijgen ze via een beveiligde verbinding toegang tot het digitale dossier.

Het CBb plaatst vervolgens alle stukken in het digitale dossier.

Inmiddels is de eerste telecomzaak van de pilot gereed om ter zitting te worden behandeld. Dit zal gebeuren op woensdag 4 maart 2009 om 10.00 uur.

Deze zitting vindt plaats in een speciaal daartoe ingerichte `digitale zittingzaal', die is voorzien van alle benodigde apparatuur en netwerkverbindingen.

Zo kunnen zowel de raadsheren en de griffier als de partijen ook tijdens de zitting het dossier digitaal raadplegen.

De pilot zal medio 2009 zijn afgelopen. Na de pilot volgt een eindrapportage.

Hierin wordt bekeken of de digitale procedure voor wat betreft het CBb definitief kan worden opgenomen in het administratieve proces en of, en op welke wijze, de pilot een bijdrage kan leveren aan de landelijke invoering van het digitaal procederen.

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 19 februari 2009 Naar boven