Gemeente Hilversum

Noordse Bosje en Vaartweg aangewezen als mogelijke locatie voor dienstencentrum en passantenverblijf van de Cocon

publicatiedatum: dinsdag 24 februari 2009

Op 4 maart aanstaande wordt tijdens De Discussie in de gemeenteraad het voorstel besproken voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie naar twee opties voor een nieuwe locatie van het dienstencentrum en het passantenverblijf van de Cocon. Op dit moment zijn beide functies gehuisvest in de locatie van de Cocon aan de Neuweg. Na afweging van diverse criteria zijn de locatie aan de Vaartweg 63a en het onbebouwd perceel Noordse Bosje naast de Aldi geschikt bevonden.

De uit te voeren haalbaarheidsstudie moet een voorstel voor een definitieve keuze opleveren. Naar verwachting zal deze studie drie maanden in beslag nemen. Met het nemen van dit besluit heeft de gemeente een start gemaakt met het uitvoeren van de afspraken die zijn vastgelegd in het Convenant De Cocon, zoals dat in september 2008 is afgesloten tussen de gemeente, De Cocon en belanghebbenden uit de Bloemenbuurt Noord.

Informatieavond omwonenden en belanghebbenden
De gemeente hecht aan een goede relatie, zowel met de omwonenden van de Neuweg als met de omwonenden en belanghebbenden uit de buurten waar de nieuwe huisvesting mogelijk wordt gerealiseerd. De gemeente zal zich dan ook optimaal inspannen om hen zo zorgvuldig en tijdig mogelijk te informeren over de besluiten, de afwegingen die daaraan ten grondslag hebben gelegen en over de processtappen in de komende periode. Op 2 maart 2009 organiseert de gemeente een informatieavond over het raadsvoorstel in het Raadhuis, Dudoklaan 1. De avond begint om 19.30 uur en is omstreeks 21.30 uur afgelopen. Tijdens de informatieavond wordt het voorstel aan de gemeenteraad toegelicht en is er ruim de gelegenheid tot het stellen van vragen.

Criteria
Het onderzoek naar mogelijke locaties is geschied op basis van de volgende criteria:
o Een minimaal bruto vloeroppervlak van 600 m2, gelijkvloers op de benedenverdieping
o Een beschutte buitenruimte
o Een wachtruimte aan de voorzijde
o Goede bereikbaarheid van het centrum, te voet of met openbaar vervoer
o Ligging buiten het beheergebied van de Cocon aan de Neuweg o Passend binnen wet- en regelgeving
o Gelegen binnen de Hilversumse bebouwingscontouren o Niet midden in een woonwijk
o Op tijd beschikbaar, zodat de nieuwe voorziening eind 2010 in gebruik kan worden genomen
o Mogelijkheid tot aankoop
o Vrijstaande locatie
o Geschikt voor het bieden van opvang en zorg aan kwetsbare dak- en thuislozen
o Geen concentratie met andere voorzieningen voor kwetsbare groepen o Nabijheid van winkels.

Kosten
De totale jaarlijkse kosten zullen met de vestiging op de nieuwe locatie toenemen. Enerzijds doordat de splitsing van functies een toename van personeel vergt. Anderzijds omdat de gemeente voorstander is van het voortzetten van de inzet van toezichthouders, vergelijkbaar met de huidige situatie aan de Neuweg.

Vrijkomende ruimte Cocon
Op dit moment is nog niet bekend wat er gaat gebeuren met de vrijkomende ruimte in de Cocon. Voor inventarisatie van wensen en mogelijkheden is een werkgroep geformeerd, die advies aan de wethouder zal uitbrengen.