Senternovem

04-03-2009 | Efficienter controleren

Volgens afspraak met de Belastingdienst controleert SenterNovem sinds
1 januari 2009 niet meer op fiscale criteria voor de toepassing van MIA en Vamil. Dit betekent dat we in onze adviezen over de toepassing van deze regelingen uitsluitend aangeven of de gemelde investering voldoet aan de technische eisen en welk deel van het aangevraagd bedrag daarbij hoort.

Efficiëntere overheid

SenterNovem zet zich in voor een efficiëntere overheid. In 2008 zijn al verschillende maatregelen genomen om subsidieregelingen efficiënter uit te voeren. Bij de keuze van maatregelen was ook het terugdringen van administratieve lasten voor de ondernemer een belangrijk argument. Voor de uitvoering van de MIA\Vamil zijn een aantal maatregelen genomen. Zo beperken we onze controle sinds 1 januari 2009 tot een toets aan de technische eisen zoals vermeld in de Milieulijst 2009. Dit was altijd al onze opdracht, maar in de praktijk controleerden we ook of er voldaan werd aan de indieningstermijn en aan een aantal andere fiscale voorwaarden (25 procent aanbetalen binnen een jaar, vennootschapsconstructies, leaseconstructies, etc).

Door deze fiscale toets konden we de ondernemer meteen duidelijkheid verschaffen over fiscale fouten in de aanvraag. De ondernemer kon daar dan in de belastingaangifte rekening mee houden. De controle nam daardoor echter meer tijd in beslag. Bovendien werd de ondernemer vaak om meer informatie gevraagd dan nodig was voor alleen de technische toets. Vanaf 1 januari 2009 laten we de fiscale controle van MIA\Vamil-aanvragen daarom over aan de Belastingdienst. De belastinginspecteur toetst bij de controle van de belastingaangifte of de MIA\Vamil-aanvraag voldoet aan de fiscale criteria.

Wat verandert er?
In de adviezen aan de Belastingdienst, waarvan de aanvrager een kopie ontvangt, staat of het aangevraagde bedrag geheel of gedeeltelijk betrekking heeft op een investering die voldoet aan de eisen van de Milieulijst 2009. Wanneer tijdens de beoordeling opvalt dat bijvoorbeeld kosten te laat gemeld zijn, zetten wij daarover een opmerking in het advies. Wij informeren u ook nog even telefonisch. In het door ons "goedgekeurde bedrag" zijn geen fiscale correcties verwerkt. Dit dient u zelf te doen bij de aangifte.