Gemeente Pekela


Onderzoek in het kader van wijkgericht werken

Vanaf woensdag 4 maart zullen ongeveer 370 inwoners van onze gemeente telefonisch benaderd en, indien men hiermee instemt, geïnterviewd worden door studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij doen dit namens onderzoeksbureau Decide, dat in opdracht van de gemeente een onderzoek doet naar hoe mensen de kwaliteit van leven en wonen in hun buurt of wijk beleven. Degenen die telefonisch geïnterviewd gaan worden zijn willekeurig uit het bevolkingsregister geselecteerd en ontvangen een deze dagen een brief waarin zij om hun medewerking wordt verzocht.

Het college van burgemeester en wethouders wil graag in beeld krijgen hoe het zit met de verbondenheid die men (al dan niet) voelt met de buurt en de buurtbewoners. Ook wil de gemeente weten hoe men aankijkt tegen de staat van onderhoud van het `groen' en het wegenonderhoud, de verkeers- en sociale veiligheid, de voorzieningen in de buurt, etc.

Dit leefbaarheidsonderzoek vormt het begin van het zogenaamd wijkgericht werken, wat er in de kern op neerkomt dat burgers meer zeggenschap krijgen over hetgeen er in hun wijk gebeurt. Burgers kunnen dan zelf "wijkplannen" opstellen, waarin zij aangeven waar zij aan willen werken. Wordt vervolgd, dus!