Gemeente Franekeradeel


Officiële bekendmakingen 4 maart 2009, Franeker Courant

Beleidsregel Assimilatiebelichting voor de uitbreiding van de Glastuinbouwlocatie Waddenglas te Sexbierum

Voor de realisatie van de uitbreiding van het glastuinbouwgebied bij Sexbierum is een MER en een bestemmingsplan opgesteld. Een van de milieueffecten van de te realiseren glastuinbouw is lichthinder. Daarom is in het bestemmingsplan het convenant Lichthinder, zoals dat gaat gelden in 2014, van toepassing verklaard.

Om bij de vergunningverlening te waarborgen dat een en ander ook in de milieuvergunningen wordt gewaarborgd is door het college van burgemeester en wethouders een beleidsregel vastgesteld waaraan bij de vergunningverlening moet worden getoetst.

De beleidsregel ligt vanaf 5 maart 2009 gedurende 6 weken ter inzage in het gemeentehuis.

Goedkeuring bestemmingsplan "Sexbierum - Uitbreiding glastuinbouw"

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 28 lid 6 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat Gedeputeerde Staten van Fryslân bij besluit van 24 februari 2009, kenmerk 00807545, het bestemmingsplan "Sexbierum - Uitbreiding glastuinbouw" hebben goedgekeurd, met uitzondering van artikel 9.1 sub c van de planvoorschriften, waaraan goedkeuring is onthouden.

Het voorliggende bestemmingsplan vormt de planologisch-juridische basis voor de uitbreiding van de glastuinbouw bij Sexbierum. Het plangebied wordt begrensd door de Juckemaleane in het noorden, de Slachte en de Frjentsjerterdyk in het oosten, de Sexbierumervaart in het zuiden en de Sexbierumeropvaart in het westen. In het streekplan van de provincie Fryslân is ruimte voor een uitbreiding van 450 ha glastuinbouw in Noordwest Fryslân. Een deel van deze uitbreiding staat gepland bij Sexbierum, aan de zuidkant van het dorp, aansluitend bij de bestaande glastuinbouw. De gemeente Franekeradeel, de provincie Fryslân en de Dienst Landelijk Gebied hebben op 2 april 2008 daarvoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het bestaande glastuinbouwgebied ten zuiden van Sexbierum zal met ruim 200 ha kunnen uitbreiden. Om de glastuinbouw te kunnen ontwikkelen voorziet het bestemmingsplan in de bouw van kassen en aanverwante bouwwerken. Teneinde de voorziene uitbreiding van de glastuinbouw mogelijk te maken is een bestemmingsplan en een MER opgesteld.

Het besluit van Gedeputeerde Staten, het bestemmingsplan en bijbehorende stukken liggen met ingang van 5 maart 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Desgewenst kunnen deze stukken buiten kantooruren ten minste gedurende drie aaneengesloten uren worden ingezien. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden met de heer P.D. van der Ploeg van de afdeling Bouwen en Milieu (telefoon 0517-380438). De genoemde stukken staan tevens op de website van de gemeente Franekeradeel, www.franekeradeel.nl.

Gedurende de termijn van ter inzage ligging kan tegen het besluit van Gedeputeerde Staten beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 'S GRAVENHAGE, door:

* degene die, op grond van artikel 27, eerste of tweede lid Wet op de Ruimtelijke Ordening, tijdig bedenkingen heeft ingediend bij Gedeputeerde Staten;

* door een belanghebbende die, overeenkomstig art. 27 eerste of tweede lid Wet op de Ruimtelijke Ordening, aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest tijdig bedenkingen in te dienen bij Gedeputeerde Staten;

* door een ieder die bedenkingen heeft tegen de onthouding van goedkeuring door Gedeputeerde Staten.

Het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten treedt, ingevolge artikel 28 lid 7 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Ontwerpbestemmingsplan "Achlum"

Burgemeester en wethouders maken bekend dat het Ontwerpbestemmingsplan "Achlum" met bijbehorende stukken met ingang van 5 maart 2009 gedurende zes weken voor een ieder tijdens de openingstijden van het gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker ter inzage ligt. Ook is het ontwerpbestemmingsplan met bijlagen digitaal beschikbaar op www.franekeradeel.nl.

Het bestemmingsplan "Achlum" geeft een planologisch-juridische regeling voor de gehele bestaande dorpsbebouwing van Achlum.

Het plan heeft hoofdzakelijk als doel om een adequate beheersregeling voor de daarin begrepen gronden te treffen en om daarnaast de nodige ruimte voor voorziene en gewenste ontwikkelingen te bewerkstelligen. Het plan richt zich in hoofdzaak op het actualiseren van de bestemmingsregeling van bestaande functies en activiteiten. Dit betekent dat het bestemmingsplan hoofdzakelijk een beheersfunctie heeft.

Verder wordt ook een aantal ontwikkelingen meegenomen, waarvan de meeste inmiddels met behulp van een vrijstellingsprocedure zijn gerealiseerd. Deze ontwikkelingen krijgen in het bestemmingsplan een op maat gemaakt juridisch-planologisch kader.

Tijdens de termijn van terinzageligging van het plan kan een ieder schriftelijk dan wel mondeling zijn zienswijzen omtrent het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken bij de Gemeenteraad, Postbus 58, 8800 AB FRANEKER.
Degene die mondeling zijn zienswijze kenbaar wil maken kan zich, gedurende de termijn van terinzagelegging van het plan, wenden tot de heer C. Tasma van de afdeling Bouwen en Milieu (telefoon 0517-380433).

Ontheffing Bestemmingsplan, Doorbreken Aanhoudingsplicht en Bouwvergunning

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij voornemens zijn om ontheffing te verlenen van het geldende bestemmingsplan, de aanhouding te doorbreken en bouwvergunning te verlenen voor:
* het bouwen van een carport op het perceel plaatselijk bekend de Buffer 19, 8851 GR te Tzummarum;

met toepassing van artikel 3.6, lid 1, sub c van de Wet ruimtelijke ordening.
Op grond van het bepaalde in artikel 3.6, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 46, lid 4 van de Woningwet ligt het ontwerpbesluit met de hierop betrekking hebbende stukken met ingang van 5 maart 2009 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage.


* het vernieuwen/vergroten van een garage op het perceel plaatselijk bekend als Burgemeester Westerhuisstraat 12, 8801 EX te Franeker;

met toepassing van artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening. Op grond van het bepaalde in artikel 3.24 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 46, lid 4 van de Woningwet ligt het ontwerpbesluit met de hierop betrekking hebbende stukken met ingang van 5 maart 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage.

De stukken liggen voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het gemeentehuis bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker.
Tijdens de termijn van terinzagelegging van het ontwerpbesluit kunnen belanghebbenden schriftelijk dan wel mondeling hun zienswijze omtrent het voornemen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB te Franeker. Degene die mondeling zijn zienswijze kenbaar wil maken, kan zich gedurende de termijn van terinzagelegging van het plan wenden tot de balie van de afdeling Bouwen en Milieu (tel. 0517 - 380449).

Zienswijzen vrijstellingsprocedure

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat géén zienswijzen zijn binnengekomen inzake de navolgende ontheffingsprocedure, met toepassing van artikel 3.23 Wet ruimtelijke ordening:

* het bouwen van een carport op het perceel Tuinen 35, 8801 VW te Franeker;

* het vergroten van een woning op het perceel Hottingabûr 31A, 8855 CL te Sexbierum;

* het realiseren van een terras ten behoeve van een café op het perceel plaatselijk bekend tegenover Zuiderkade 20, 8801 MJ te Franeker.

Verleende Ontheffing en Bouwvergunning

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij bij besluit van 27 februari 2009 hebben besloten om ontheffing van het geldende bestemmingsplan en een bouwvergunning te verlenen voor:
* het realiseren van een terras ten behoeve van café "De Notaris" op het perceel plaatselijk bekend op de parkeerplaatsen tegenover Zuiderkade 20, 8801 MJ te Franeker;

met toepassing van artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening.

Verleende Ontheffing, Doorbreken Aanhoudingsplicht en Bouwvergunning

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij bij besluit van 27 februari 2009 hebben besloten om ontheffing van het geldende bestemmingsplan, de aanhoudingsplicht te doorbreken en een bouwvergunning te verlenen voor:

* het vergroten van een woning op het perceel plaatselijk bekend Hottingabûr 31a, 8855 CP te Sexbierum;

met toepassing van artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening.

Voor belanghebbenden bestaat de mogelijkheid tegen dit besluit, binnen zes weken na de dag van bekendmaking van het besluit, een beroepschrift in te dienen bij de Rechtbank Leeuwarden, Sector Bestuursrecht, Postbus 1702, 8901 CA Leeuwarden. Het beroepschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste:
a. naam en adres van de indiener;
b. de dagtekening;
c. een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht; d. de gronden van het beroep.
Ook dient u, indien mogelijk, een afschrift van het besluit waarop het geschil betrekking heeft te overleggen. De indiener van het beroepschrift is tevens griffierecht verschuldigd.

Het indienen van een beroepschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. Als beroep is ingesteld is het eveneens mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de President van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden (indien gelet op de betrokken belangen onverwijlde spoed dit vereist). In dat geval is een extra griffierecht verschuldigd.

Alleen belanghebbenden die tijdig schriftelijk of mondeling zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpbesluit kunnen beroep instellen bij de rechtbank, tenzij wordt aangetoond dat men redelijkerwijs niet in staat is geweest (tijdig) zienswijzen in te brengen. In het geval het definitieve besluit afwijkt van het ont­ werpbesluit kan ook een belanghebbende die eerder geen zienswijzen

heeft ingediend beroep aantekenen.

Ontwerpbesluit monumentenaanvraag

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat er een aanvraag voor een monumentenvergunning is binnengekomen van:
* H&L Vastgoed BV voor het veranderen van een raamkozijn in een deur in de monumentale aanbouw tussen Harlingerweg 9 en Vliet 2 te Franeker op het perceel Harlingerweg 9, 8801 PA te Franeker.

Wij zijn voornemens de gevraagde vergunning te verlenen.

De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijlagen, liggen met ingang 5 maart 2009 voor de duur van zes weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Op werkdagen liggen de stukken van 8:30 tot 12:00 uur ter inzage en op woensdags van 8:30 tot 16:30 uur en eventueel buiten de genoemde tijden, na telefonisch verzoek, op afspraak.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder gemotiveerd zijn/haar zienswijzen schriftelijk indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 58, 8800 AB Franeker.

Tevens kan een ieder gedurende deze termijn aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu nadere informatie verkrijgen en/of mondeling zienswijzen naar voren brengen en/of verzoeken om een gelegenheid tot een gedachtewisseling over het ontwerpbesluit of telefonisch bij mevrouw A.M. Alma van de afdeling Bouwen en Milieu op nummer 0517-380448.

Rapportage luchtkwaliteit 2008 Franekeradeel

Op 15 november 2007 is titel 5.2 van de Wet milieubeheer - bekend als de Wet luchtkwaliteit - in werking getreden. Deze wet vervangt het Besluit luchtkwaliteit 2005. Op basis van deze wetgeving moeten gemeenten iedere 3 jaar de luchtkwaliteit binnen de gemeentegrenzen in kaart brengen. Ook de gemeente Franekeradeel is verplicht om een inventarisatie, vaststelling en verslaglegging van de luchtkwaliteit uit te voeren.

Eind 2008 heeft de gemeente een luchtkwaliteitsonderzoek laten uitvoeren. De rapportage naar aanleiding van dit onderzoek is onlangs vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. De rapportage ligt vanaf 5 maart 2009 gedurende 6 weken ter inzage in het gemeentehuis.

Voor nadere informatie over het rapport kunt u ook contact opnemen met de heer W.H. Niezen (0517-380166) of de heer P. van der Ploeg (0517-380438).

Besluiten college van b & w 24 februari 2009

RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt; tegengaan voortijdig schoolverlaten).
Besluit:
Akkoord te gaan met de samenwerkingovereenkomst RMC Frysân Noord.

Implementatie participatiebudget.
Besluit:

1. Instemmen met het instellen en de doelstelling van de projectgroep Participatiebudget.

2. Dit besluit ter kennisname aanbieden aan de raadscommissie.

Structurele subsidieaanvraag 2009-2011.
Besluit:
De subsidieaanvraag van Pimpel afwijzen.

Structurele subsidieaanvraag 2009-2011.
Besluit:
De aanvraag voor structurele subsidie van de Stichting Agrarische Dagen afwijzen.

Cultuurvisie Franekeradeel.
Besluit:
Punten 1 en 2 :
Vaststellen dat:

1. In de notitie de postite van Franekeradeel als regionaal cultuurcentrum voldoende duidelijk is gemaakt.
2. Die rol het gevolg is van de visie op cultuur.
3. De notitie voor 1 maart naar de provincie sturen.

Integriteit: Regeling neven werkzaamheden ambtenaren Besluit:

1. De CAR aanpassen conform de bijlage bij LOGA - circulaire d.d. 6 december 2006.

2. Geen ambtenaren aanwijzen, die zijn aangesteld in een functie waaraan het risico van financiële belangenverstrengeling of het risico van oneigenlijk gebruik van koersgevoelige informatie verbonden is.

3. De "Regeling nevenwerkzaamheden ambtenaren gemeente Franekeradeel" vaststellen.

Jaarrekening Heere Godfrieds of St. Jansleen 2008. Besluit:
Jaarrekening 2008 goedkeuren.

Subsidie Regio in Actie.
Besluit:
De subsidietoekenning voor het project Regio in Actie intrekken.

Verspreiding burgerjaarverslag 2008.
Besluit:

1. Het volledige burgerjaarverslag in sobere vorm als bijlage bij de jaarrekening te verspreiden.

2. De oplage van het burgerjaarverslag te verlagen.
3. Een samenvatting van het burgerjaarverslag in de Franeker Courant te plaatsen.

4. Het volledige burgerjaarverslag en een samenvatting op de website te plaatsen.

5. Het voorstel ter kennisgeving aan de raad te versturen.

Afrekening subsidie uitwerking dorpsvisie Ried. Besluit:
Het subsidiebedrag vaststellen op een bedrag van euro 3200,--.

Franeker, 4 maart 2009.
Burgemeester en wethouders voornoemd,
M.J. Haveman, burgemeester.
H.J.J. de Jong, secretaris.