Politie Twente

Persberichten Politie Twente 4 maart 2009

Aanhouding na onderzoek i.v.m. gooien stang naar politieman

Enschede

Een 35-jarige Hengeloer is maandagavond 2 maart aangehouden. Hij wordt ervan verdacht op donderdag 26 februari jl., tijdens de ongeregeldheden voorafgaand aan de voetbalwedstrijd FC Twente - Olympique Marseille, een ijzeren staaf te hebben gegooid naar een politieman te paard. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Voorafgaand aan de voetbalwedstrijd FC Twente - Olympique Marseille vonden in het centrum van Enschede ongeregeldheden plaats waarbij reeds meerdere personen werden aangehouden. (zie de hieronder cursief afgedrukte persberichten van donderdag de 26e februari jl.)

De politie is in het bezit van vele beelden die tijdens deze ongeregeldheden zijn gemaakt. Uit deze beelden kwam o.a. naar voren dat een 35-jarige Hengeloer een ijzeren staaf gooide naar een politieman te paard, waardoor de politieman werd geraakt. Met toestemming van de officier van justitie is daarop maandagavond de 2e maart deze 35-jarige aangehouden. Hij is opgesloten en dinsdagmorgen 3 maart voor nader onderzoek in verzekering gesteld. De 35-jarige heeft ondertussen het gooien van de staaf bekend. Hij zal a.s. donderdag de 5e maart bij justitie worden voorgeleid.

De beelden, het gaat hierbij om beelden die o.a. zijn opgenomen via de politiehelikopter en de politiebikers, worden nu verder bekeken om te zien of er sprake is van individuele overtredingen. Wanneer blijkt dat dit wel het geval is zal e.e.a. met het openbaar ministerie worden bekeken waarbij meerdere aanhoudingen niet worden uitgesloten.

Van de eerder aangehouden elf verdachten zit er nog eentje vast, een 25-jarige Fransman uit Palaiseau. Hij moet zich maandag 9 maart a.s. voor de rechtbank in Almelo verantwoorden voor het gooien van meerdere spullen richting politiemensen. De overige tien verdachten zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. Drie "Nederlandse" verdachten hebben een dagvaarding gekregen om op een bepaalde datum voor te komen. De overige verdachten hebben de hun aangeboden transactie betaald en konden daarna naar huis.

Wedstrijd FC Twente - Olympique Marseille rustig verlopen Enschede, 26 februari 23.00 uur

De wedstrijd FC Twente - Olympique Marseille verliep op donderdag 26 februari rustig. Nadat de supporters van Olympique Marseille om 16.00 uur naar het stadion gebracht waren, keerde de rust in de binnenstad van Enschede terug. Daarna hebben zich in de binnenstad en in en om het stadion geen incidenten meer voor gedaan. Er was voldoende politie aanwezig om alles in goede banen te leiden. Rond 21.30 uur vertrokken de bussen met supporters van Olympique Marseille terug naar Frankrijk. De supportersuitstroom verliep zonder problemen.

In totaal zijn elf (11) personen aangehouden voor uiteenlopende zaken, zoals het niet tonen van een geldig legitimatiebewijs, het niet voldoen aan een vordering of voor geweldsdelicten.

Politie pakt ongeregeldheden supporters aan Enschede, 26 februari 18:00 uur

Op donderdag 26 februari 2009 is het tussen 14.30 en 16.00 uur onrustig geweest in de binnenstad van Enschede. Dit naar aanleiding van de UEFA cup wedstrijd FC Twente - Olympique Marseille die vanavond wordt gespeeld. De supporters van Twente en Olympique Marseille begonnen rond 15.15 uur elkaar uit te dagen op de Oude Markt in Enschede. Dit leidde tot ongeregeldheden in de binnenstad, waarbij vuurwerk werd afgestoken en met meubilair werd gegooid. Hierop heeft de politie met o.a. de ME, bereden politie en politiehonden ingegrepen. Daarbij zijn acht aanhoudingen verricht, vier Twente supporters, drie Franse supporters en een Duitser. Een Franse supporter raakte gewond door de beet van een politiehond en is naar het ziekenhuis gebracht. Ook raakte een politieman licht gewond na een beet van een politiehond. Hij kon zijn werk voortzetten. Rond 16.00 uur zijn de supporters van Olympique Marseille gevorderd de binnenstad te verlaten en werden zij met bussen naar het voetbalstadion vervoerd. Vanaf dat moment is de rust wedergekeerd in de binnenstad..

Slag- en stootwapens aangetroffen Een 20-jarige man uit Orleans werd 's morgens rond 11.00 uur aangehouden omdat hij een ploertendoder bij zich droeg. De politie trof bij de controle van een supportersbus Olympique Marseille op het Colosseum in Enschede een grote hoeveelheid slag- en stootwapens aan. De 20-jarige man was de enige die het wapen bij zich droeg. (09-022359)

Twee personen aangehouden na aantreffen meerdere softdrugs

Almelo

Twee Almeloers van 41 en 46 jaar zijn dinsdagmiddag 3 maart aangehouden. Zij worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan het voorhanden hebben van grotere hoeveelheden softdrugs gedurende een langere periode.

Tijdens een controle bij een growshop aan de Van Meelweg in Almelo op dinsdag 3 maart jl., werd in een auto van een van de beide eigenaren van de growshop, een grote hoeveelheid softdrugs aangetroffen. De auto met de softdrugs zijn in beslaggenomen en de beide eigenaren van de shop zijn aangehouden. De twee, Almeloers van 41 en 46 jaar, zijn in de loop van de dinsdag voor nader onderzoek in verzekering gesteld. Zij worden ervan verdacht dat zij gedurende een langere periode softdrugs vervaardigd en verhandeld hebben. (09-024538)

Aangehouden na spuiten van graffiti en rijden onder invloed

Hengelo

Een 20-jarige Hengeloer is dinsdagavond 3 maart aangehouden. Hij wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan het spuiten van graffiti en het rijden op een scooter terwijl hij teveel alcoholische versnaperingen tot zich had genomen.

Een getuige meldde dinsdagavond 3 maart om ongeveer 19.50 uur dat zij had gezien dat twee personen bezig waren met het spuiten van graffiti op een pand aan de Kortenaerstraat in Hengelo. Op het pand werden enkele tekens aangetroffen van rode verf die er nog maar net opzaten. De twee, een jongen en een meisje, waren op een scooter weggereden in de richting van het centrum. Op de Thiemsbrug werden deze twee door een politieman aangetroffen. Bleek dat het meisje er niets mee te maken had en de jongen, een 20-jarige Hengeloer is aangehouden en overgebracht naar het bureau. In de buddyseat van de scooter werd een spuitbus met rode verf aangetroffen.

Aan het bureau bleek bovendien dat de 20-jarige te veel alcoholische versnaperingen had gedronken. Hij verkeerde onder invloed. De ademanalyse wees 0.95 promille uit en de nodige processen-verbaal worden tegen hem opgemaakt. Na verhoor is hij heengezonden. (09-024779)

Vrouw gewond na niet krijgen voorrang

Oldenzaal

Een 86-jarige mevrouw uit Oldenzaal is dinsdagmiddag 3 maart gewond geraakt nadat ze van haar fiets was gevallen bij het niet krijgen van voorrang van een andere fietster.

Dinsdagmiddag 3 maart werd om ongeveer 15.15 uur gemeld dat bij de fietstunnel aan de Hoge Esweg in Oldenzaal een mevrouw gewond was geraakt bij een val met haar fiets. Bleek dat de mevrouw, een 86-jarige Oldenzaalse, over de Hoge Esweg had gereden en rechtdoor wilde. Op het moment dat ze over wilde steken kreeg ze daarbij geen voorrang van een naar later bleek elfjarig meisje uit Oldenzaal die op haar fiets vanuit de tunnel kwam.

De 86-jarige is voor de zekerheid voor controle door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Hengelo. (09-024663)