Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 4 maart 2009

Alkmaars college: nipt voordeel 'Ringenmodel'

Burgemeester en wethouders van Alkmaar hebben de kadernota Duurzame Bereikbaarheid vastgesteld en voor inspraak vrijgegeven. Het college is van mening dat de vergelijking tussen het 'Ringenmodel' en het 'Sectorenmodel' een licht voordeel voor het 'Ringenmodel' oplevert. Daarom heeft het college besloten om pas na de inspraakprocedure een gericht voorstel te sturen naar de gemeenteraad.

In zowel het ringen- als sectorenmodel wordt het verkeer goed afgewikkeld. Daarnaast voldoen beide modellen ruim aan de milieuwetgeving ten aanzien van luchtkwaliteit en geluid.

Adviesgroep
De geraadpleegde adviesgroep kiest voor maatregelen passend in het Ringenmodel. Daarnaast stelt zij wel een ontwikkeling voor, om op termijn te komen tot een variant op het sectorenmodel met "zachte" barrières. Het doel hiervan is het sluipverkeer onmogelijk maken. Volgens de adviesgroep zorgt dit voor een nog grotere verbetering van de leefbaarheid en komt het de verschillende economische belangen tegemoet. De adviesgroep adviseert de ontwikkeling in samenwerking met het bereikbaarheidsoverleg vorm te geven. Daarnaast geeft zij nog een aantal aanbevelingen voor het langzaam verkeer en de bewegwijzering.

Nico Alsemgeest, wethouder Verkeer: "De gemeenteraad hecht veel waarde aan een goed functionerende stedelijke economie, waardoor het bedrijfsleven meer banen kan scheppen en bezoekers kan trekken. Een goede bereikbaarheid is daarvoor essentieel. Bij beide modellen is dit mogelijk; echter het college heeft een lichte voorkeur voor het Ringenmodel. De uitvoering die het college nu voorstaat past in beide modellen en garandeert de bereikbaarheid.'

Inspraak
De Kadernota Duurzame Bereikbaarheid ligt zes weken ter inzage op het Stadskantoor. Daarnaast organiseert de gemeente in maart een aantal inloopmiddagen en/of -avonden. Tijdens deze inloopbijeenkomsten wordt het plan toegelicht en is er gelegenheid om vragen te stellen. Over de inhoud van deze bijeenkomsten worden de belanghebbenden op korte termijn geïnformeerd.




Gemeente Alkmaar